Valaffischer från Tysklands. Just nu pågår delstatsval i landet.
Foto: Markus Schreiber/TT

Framåt för både höger och vänster i Berlin

Stor framgång för högerpopulistiska partiet
0:52 min

Socialdemokraterna blir största partiet i regionalvalet i Berlin, trots stora förluster, visar preliminära siffror från delstatsvalet.  

Siffrorna visar också att förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater gjorde sitt sämsta val hittills i Berlin, medan det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland kammade hem de största framgångarna med drygt 12 procent, enligt de första prognoserna.

Det innebär att Alternativ för Tyskland tar plats i det tionde av landets sexton delstatsparlament. Här, liksom i tidigare regionalval, tolkas det framför allt som en protestyttring mot de etablerade partierna och ett uttalat missnöje med den nationella politiken i framför allt flyktingfrågan.

De styrande Socialdemokraterna fick se sitt stöd kraftigt reducerat i den tyska huvudstaden, som av tradition är ett starkt socialdemokratiskt fäste. De hamnar enligt prognoserna på 23 procent och får regera vidare , men lär söka andra koalitionspartners än Kristdemokraterna.

Även om CDU förblir det näst största partiet är det ännu ett svidande nederlag för förbundskansler Angela Merkels parti att hamna under 20-procentsstrecket, med 18 procent av rösterna.

Förutom AfD ökade vänsterpartiet Die Linke tydligt sitt väljarstöd till preliminärt 15 procent och Liberalerna, FDP, firar att de återigen får ta plats i Berlins regionala parlament med drygt 6 procent - medan Piratpartiet åker ut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".