Delad bild: Först en på när Rysslands president röstar i parlamentsvalet, sedan en bild från en vallokal när folk röstar.
Rysslands president Vladimir Putin röstar i parlamentsvalet. Foto: Grigory Dukor/TT, Anton Volk/TT.

Putins parti storsegrar i dumaval

De första vallokalsundersökningarna
1:35 min

Som väntat har presidentens stödparti Enade Ryssland behållit sin dominerande ställning i den ryska duman, parlamentet. Detta om de första resultaten står sig.

– Partiet fick ett mycket bra resultat och vann. Vi har många olösta problem och ändå fick vi ett så bra resultat, kommenterade den ryske presidenten Vladimir Putin det första resultatet från det ryska parlamentsvalet. Detta trots att bara en bråkdel av rösterna räknats och resultatet bygger på vallokalsundersökningar.

Inför valet har presidenten avhållit sig från att sammankopplas med partiet, som de facto är hans största stödtrupp, men nu ikväll på Enade Rysslands valvaka blev det helt tydligt var presidenten står.

När en femtedel av rösterna räknats hade Enade Ryssland nått över 50 procent av rösterna. De övriga partierna som nått över femprocentsspärren är samma partier som redan sitter i parlamentet det vill säga extremnationalistiska LDPR, kommunistpartiet och Rättvisa Ryssland.

De liberala oppositionspartierna som Jabloko och Parnas har inte ens två procent av rösterna.

Prognoserna säger att valdeltagandet var lägre i år jämfört med förra valet och att valfusket bestod. Men i år försökte ingen dölja det utan det visades också i statskontrollerad tv. Frågan är om det räcker för att underkänna några delar av valet.

Valkommissionens nya ordförande Ella Pamfilova har inte givit några löften om utredning av alla fall av valfusk, även om hon säger att de uppenbarligen förekommit.

Parlamentsvalet hade tidigarelagts  i år från att först ha varit planerat till att hållas i december. Till årets val har spärren för att få en plats i duman sänkts från sju till fem procent.

Anklagelser om fusk utlöste omfattande protester i det senaste valet 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".