Tredelad bild: Två män som ska lägga sina röster på varsin sida om Angela Merkel.
Vänsterpartiet Die Linkes Klaus Lederer, Förbundskansler Angela Merkel och AfD:s Georg Pazderski. Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/TT, Vladimir Simicek/TT, Wolfgang Kumm/TT.

Historisk förlust i Berlin ökar pressen på Merkel

Högerpopulistiska AFD fick 14 procent av rösterna
1:59 min

Både socialdemokrater och kristdemokrater gjorde sina sämsta val någonsin i regionalvalet i Berlin igår och pressen ökar nu även på nationell nivå. Samtidigt firade högerpopulistiska Alternativ för Tyskland ännu en framgång.

– Det finns inget som tyder på att vår framgångssaga ska ta slut. Självklart utgår vi från att vi också kommer att ta plats i förbundsdagen nästa år med ett tvåsiffrigt resultat, sa Jörg Meuthen den ena av Alternativ för Tysklands två partiledare.

Med 14 procent av rösterna, enligt det preliminära resultatet, tar det unga partiet nu plats i det tionde av Tysklands 16 delstatsparlament. En stor del av partiets väljare har angett missnöje med den nationella flyktingpolitiken som skäl för att rösta på det främlingsfientliga partiet.

För andra väljare var det framför allt lokala frågor som engagerade, förfallna skolor, dyra bostäder och en undermålig stadsförvaltning. Också det bidrog till ett högre valdeltagande och ett tydligt protestval mot den impopulära koalitionen mellan socialdemokraterna SPD och kristdemokraterna CDU.

Båda partier gjorde sina hittills sämsta Berlinval. För förbundskansler Merkels CDU var det ett svidande nederlag att hamna under 20 procent.

– Det är inget snack om saken, sa en av partiets talespersoner om CDU:s dryga 17 procent av rösterna. Vi förblir visserligen näst störst men med ett dåligt resultat.

Det ökar pressen på såväl Merkel personligen som hennes parti inför kommande förbundsdagsval. Men också socialdemokraterna lider under vikande opinionsstöd, både nationellt och lokalt. I Berlin får de ändå behålla makten men kommer att se sig om efter nya koalitionspartners.

Till dem som kunde fira betydande framgångar i Berlinvalet hör, förutom AFD, vänsterpartiet Die Linke med drygt 15 procent och liberalerna FDP som har tagit sig över femprocentsspärren och återinträder i det lokala parlamentet.

Relaterat

Mer om Tyskland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".