Hamas säger nej till palestinsk samlingsregering

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas försök att visa upp en enad palestinsk fasad inför den israeliska reträtten från ockuperade områden i Gaza och på Västbanken har stött på stora problem.

Abbas ville att Hamas och andra palestinska organisationer skulle ingå i en palestinsk samlingsregering under reträtten för att motverka våldet, men Hamas har sagt nej till att ingå i samlingsregeringen.

Vill visa enad palestinsk fasad
Erbjudandet från den palestinske presidenten Mahmud Abbas kom i slutet av förra veckan som ett försök att, inför omvärlden och särskilt inför de israeliska ledarna, kunna ge ett klart bevis på enighet bland palestinierna.

En enad palestinsk rörelse med en samlingsregering skulle vara det tydligaste tecknet på palestiniernas goda vilja till samarbete.

Bakom inbjudan låg också Israels krav, och även krav från USA, att Abbas måste garantera att reträtten ska ske utan beskjutning från militanta palestinska grupper.

Direkt när erbjudandet blev känt, förklarade islamiska Jihad att Jihad minsann inte alls var intresserad av komma med i en regering.

Efter några dagars funderingar kom också Hamas med sitt besked sent på måndagskvällen. Inte heller Hamas är intresserad.

Bakslag för Abbas
Beskeden är ett stort bakslag för Mahmud Abbas personligen eftersom han reser till Syrien på torsdag för att träffa ledare från Hamas och andra militanta grupper som lever i exil.

Efter mötet hade han, enligt politiska kommentatorer i Jerusalem, planerat en regeringsombildning.

Om det nu överhuvudtaget blir någon regeringsombildning är osäkert.

Ännu mer osäkert är hur Hamas och Jihad och andra militanta grupper ska agera de veckor som återstår före reträtten, om till exempel beskjutning in på israeliska områden vid Gaza ska fortsätta.

Osäkert vad som händer efter reträtten
En annan fråga som också är mycket osäker, i och med beskedet från Hamas att inte ingå i en palestinsk samlingsregering, är vad som kommer att hända efter reträtten.

Israels regering har sagt flera gånger att den vill vara helt säker på att militanta grupper inte ska kunna komma in och ta över områden i Gaza och västbanken som Israel lämnar.

Den palestinska ledningen har lovat att försöka se till att något sådant inte ska kunna ske.

Men genom det nekande beskedet från Hamas och även Jihad, så har ännu fler tvivel rests bland palestinska och israeliska politiker, om en fredlig reträtt.

Den stora frågan, vad som ska hända efter reträtten, har ett ännu större frågetecken efter sig.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se