Branden i Småland under kontroll

Branden i den stormfällda skogen som bröt ut på måndagen söder om Ljungby i Småland, är nu helt under kontroll och eftersläckning pågår.

Sven Karlsson som äger den nu kolsvarta skogen, har drabbats av två katastrofer på kort tid.

– Innan var de stormen Gudrun och nu skulle det komma en smäll till efter det här. Man undrar ju när det ska ta slut någon gång? Det var ju inte muntert att se, men som väl är så har de gjort ett väldigt bra jobb. De har stoppat utmed vägen här annars hade byn varit i fara, säger Sven Karlsson.

Eftersläckning pågår
Cirka två mil om Ljungby i Småland pågår eftersläckningsarbetet på tisdagsförmiddagen. Ett femtiotal brandmän från fyra räddningskårer har jobbat med att få bukt på skogsbranden.

Man har kallat in helikoptrar som har vattenbombat och det har varit till stor hjälp. Bönder har åkt ut med sina traktorer och med hjälp av gödselspridare så vattenbegjuter man de kolsvarta trädstammarna för att inte elden ska uppstå igen.

LRF är på plats med skogsmaskiner för att göra gator i den stormfällda skogen, så att räddningstjänsten kan ta sig in för eftersläckning.

Samarbete över hela länet
Ett fyra hektar stort område har brunnit av och räddningstjänsten tror att det kommer att ta flera dagar innan man har eftersläckt ordentligt.

Christer Holmström är insatsledare på plats.

– Vi kan ju inte släppa det till markägarna eftersom det är så svårt att komma in, säger han.

Man har haft många planer och beredskapen har varit hög, har det fungerat som ni har tänkt er?

– Ja vi har ju hela länet som samarbetar, vi har till och med staben i Växjö som hjälper till, så det tycker jag.

Har ni lärt er någonting inför eventuellt nya bränder?

– Ja, det är ju att vara snabbt på det och ta stora resurser på en gång, att inte tveka utan hellre ta rejält från början.

Peter Jernberg, Jönköping
peter.jernberg@sr.se