Afrikanska Unionen ställer krav

Budskapet från den Afrikanska Unionens toppmöte i den Libyska staden Sirtre är kompromisslöst: alla afrikanska länders skulder bör avskrivas nu.

Samtidigt som Afrikas ekonomiska kris debatteras på många håll i världen inför G8-mötet, där världens rikaste länder ska fatta beslut om bistånd och skuldavskrivning, så har den Afrikanska Unionens toppmöte pågått i den Libyska staden Sirte.  

Det är en total skuldavskrivning som krävs för att de afrikanska länderna ska ha en chans att komma på fötter. Det blir troligtvis budskapet när de afrikanska ledarna nu formulerar ett slutdokument från det två dagar långa toppmötet i Sirte i norra Libyen.

Skuldavskrivning räcker inte
Det räcker alltså inte med den skuldavskrivning på 550 miljarder kronor som diskuterats inför G8-mötet utan att västerländska regeringar och internationella fonder bör efterskänka totalsumman på hela sju gånger detta belopp, menar de afrikanska ledarna.

Det är inte så troligt att detta sker i första taget. Men kanske har nu de afrikanska ledarna en historisk chans att få den rika världen att öppna plånboken.

Afrika uppmärksammas
Inför G8-mötet som börjar på onsdagen i skotska Gleneagels, har Afrika och hela kontinentens gigantiska problem fått mer uppmärksamhet än på länge.

Rockgalan Live 8 fick miljontals tv-tittare att fokusera på den på många håll ofattbara fattigdomen. De rika ländernas ledare har spelat ut varandra inför mötet och tiotusentals aktivister har redan tagit sig till Skottland för att demonstrera för Afrikas sak.

AU kräver platser i FN:s säkerhetsråd
Vad de afrikanska ledarna själva kräver förutom skuldavskrivning, är att rättvis handel och respekt för det afrikanska folkets röst. Inför omvandlingen av FN kräver Afrikanska Unionen två egna platser i säkerhetsrådet med fulla privilegier inklusive vetorätten.

I gengäld lovar de afrikanska ledarna fortsatt demokratisering och mer arbete mot korruptionen på kontinenten.

Kajsa Boglind Wierup
kajsa.boglind-wierup@sr.se