Suzukiflugan hotar svensk bärodling

1:47 min

Suzukiflugan, som drabbat frukt- och bärodling i Europa hårt, kan vara ett stort hot även mot svenska bär. Kerstin Biärsjö i skånska Bodarp, som nu har suzukiflugan i sina hallonodlingar, är en av många oroliga odlare.

- Förra året var det ingen som talade om suzukiflugan, fast vi skrek högt, säger Kersin Biärsjö.

– Fast det var ett stort problem nere i Europa, var det ingen som lyfte frågan. Det är först nu.

Forskaren Paul Becher från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp bedriver just nu försök i Kerstin Biärsjös hallonodling söder om Malmö och nu i september har det varit gott om suzukiflugor där.

– De sista veckorna har vi sett ganska många larver här i hallonen, säger han. Följden är en finansiell förlust.

Paul Becher bekräftar att suzukiflugan vållat stora skador för bär- och fruktodlarna på kontinenten sedan den kom till Europa 2009.

– Min kollega är just nu i Ungern, där har odlarna stora problem med hallon och björnbär. De hade inga problem förra året, men i år har nästan hundra procent av skörden gått förlorad.

Försöken i hallonodlingen går ut på att testa metoder att stoppa flugan från att lägga sina larver i bären.

– Det är fortfarande svårt att säga hur effekterna av suzukiflugan blir i Sverige, men den kommersiella bärproduktionen är värd mycket pengar, mer än en miljard svenska kronor, säger forskaren Paul Becher.

– Och då inkluderar vi inte de vilda bären, blåbär framför allt, som också är av ekonomisk och ekologisk betydelse.

Skånska hallonodlaren Kerstin Biärsjö är besviken på vad svenska myndigheter gjort, eller snarare inte gjort, hittills:

– Det är ett stort problem i hela Europa, så det bara måste lösas.

– Jag är överraskad att Sverige gör så lite för att bli av med flugan. Eftersom den har börjat i Skåne måste vi stoppa den här, så den inte sprider sig i resten av landet, säger Kerstin Biärsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista