Protester utanför EU-parlamentet.

Stormig debatt om mjukvarupatent

Under tisdagsförmiddagen har EU-parlamentet ägnat sig åt en av de stormigaste frågorna någonsin, frågan om patent på smarta lösningar i datorer. Hundratals demonstranter mötte ledamöterna när de kom till parlamentet som den här veckan sammanträder i Strasbourg.

Belgaren Peter Nobels är 17 år och står utanför EU-parlamentet iklädd en gul t-shirt med texten No software patents, och med en tom dator på huvudet.

– Vi är emot mjukvarupatent för vi tror det hämmar innovationer. Jag jobbar på ett litet företag och vi har inte resurserna att köpa mjukvarupatent, säger Peter Nobels.

Det har varit en sällsynt stormig debatt och tåget mellan Bryssel och Strasbourg var knökfullt med lobbyister som vill få beslutet som tas på onsdagen åt sitt håll.

Storföretag har parkerat en hel båt mellan parlamentets två byggnader för att få folk att rösta för patent på uppfinningar som har med datorer att göra.

Det kan vara en del av ett dataprogram som gör att man kan surfa med Nokia-telefoner eller något som gör att datorn jobbar snabbare.

Frågan splittrar parlamentet
Mjukvarupatenten har splittrat partigrupperna i parlamentet och det är inte säkert att ledamöterna röstar som regeringarna och EU-kommissionen vill.

Från att ha varit en torr fråga för jurister och företagare har patent kommit i fokus för en politisk debatt, inte minst i fattiga länder och bland utomparlamentariska grupper.

Jarvès Filibert som är 27 år och bor i Paris tycker att byggstenarna i datorprogram tillhör alla och därför ska man inte kunna ta patent på det.

– En mjukvarudel tillhör inte Microsoft eller IBM eller någon annan, den tillhör alla människor i ett samhälle, säger Jarvès Filibert, utanför EU-parlamentet i Strasbourg som på onsdagen fattar beslut om patent på datorrelaterade uppfinningar.

Kajsa Norell, Strasbourg
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista