Stridsfordon 90. Foto: Fredrik Persson / Scanpix.
1 av 3
Stridsfordon 90. Foto: Fredrik Persson / Scanpix.
Mikael Frisell överste och regementschef och ytterst ansvarig för pansarskytte kompaniet från I 19
2 av 3
Mikael Frisell överste och regementschef och ytterst ansvarig för pansarskytte kompaniet från I 19 som placeras på Gotland. Foto: Nils Eklund
Sergeant Joakim Söderström vid I19 i Boden.
3 av 3
Sergeant Joakim Söderström vid I 19 i Boden. Foto: Nils Eklund

Hotfullare omvärld bakom upprustning på Gotland

"Men inget enskilt hot mot Sverige"
1:36 min

Det är inget enskilt hot mot Sverige som ligger bakom den militära förstärkningen på Gotland, utan en försämrad omvärldsutveckling över tid. Det säger chefen över den militära styrka som ska finnas på Gotland under hösten efter uppgifterna i Dagens Nyheter om att ökat hot mot Ryssland skulle ligga bakom beslutet att placera en styrka på Gotland.

– Jag har ingen kommentar till det utan beslutet som ÖB har fattat är att det har varit en försämrad omvärldsutveckling över tid som har gjort att han fattat det här beslutet. Men det är tydligt att efter den information vi har fått nu på morgonen så är det inte något enskilt hot som har gjort att vi har fattat beslut om att förstärka på Gotland, säger överste Mikael Frisell, regementschef och ytterst ansvarig för det pansarskytte kompani från I 19 som placeras på Gotland från och med början av oktober.

Hur mycket och hur länge skulle enbart ni kunna försvara Gotland mot ett eventuellt angrepp?

– Nu är ju inte huvuduppgiften att de ska försvara Gotland från ett angrepp. Utan det angreppshotet är ju fortfarande mycket lågt. Utan huvudsyftet är ju att visa närvaro och sända en signal om att vi finns på ön. Och skulle det hetta till behöver vi ju självklart förstärka med mer resurser men några sådana indikationer har vi ju inte, säger överste Mikael Frisell.

130 personer ingår i det pansarskytte kompani från I19 vars kärna består av att bemanna ett antal stridsfordon 90, som under måndagen mötte pressen. Och som om några veckor byter av det förband från Skaraborgs regemente som beordrades kvar på Gotland i förra veckan.

En ur personalen, sergeant Joakim Söderström säger att han inte funderat så mycket kring uppgifterna i Dagens Nyheter idag om att en ökad hotbild mot Sverige från Ryssland ska ha snabbat på beslutet om en svensk permanent styrka på Gotland även om hösten med kort varsel nu blir en annan än vad han tänkt sig.

– Det kom ju som en överraskning.

Du kände inte till det förrän förra veckan?

– Nej.

Vad tänker du om det?

– Ja, för egen del skulle jag gärna veta allt ett halvår i förväg, då blir det smidigare, men nu fungerar det inte så. Utan nu är det kort om tid och då får det vara bra med det, säger sergeant Joakim Söderström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".