Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: John Macdougall / AFP / TT

Självkritisk Angela Merkel kommenterade regionval

Talade om sitt eget ansvar för fel som begåtts
1:45 min

Det var en ovanligt självkritisk Angela Merkel som kommenterade gårdagens regionalval, där hennes parti gjorde ett historiskt dåligt resultat.

Hon talade om sitt eget ansvar för många fel som begåtts i flyktingpolitiken de gångna åren.

– Om jag bara kunde, skulle jag spola tillbaka tiden flera år och förbereda mig mycket bättre på den situation som överrumplade oss förra sommaren, sa Angela Merkel.

Efter gårdagens regionalval i Berlin, som var ännu ett i raden av val där hennes parti gjorde svidande förluster, ägnade hon en lång stund åt att medge fel och brister i den tyska flyktingpolitiken, allt sedan den så kallade Dublinöverenskommelsen träffades då Tyskland kunde slå sig till ro med att flyktingar var något som EU:s randstater fick ta hand om.

Under förra året då mer än en miljon flyktingar och migranter kom till Tyskland borde mycket ha gjorts annorlunda och förklarats bättre på hemmaplan.

Merkels ofta citerade ord ”Wir schaffen das”, ”Vi klarar det” - uppfattas av många som ett hån, ett uttryck för etablerade politikers brist på verklighetsförankring. I det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland har många funnit ett forum att uttrycka sitt missnöje.

– Mycket har tolkats in orden, så mycket att jag helst inte vill upprepa dem, sa Merkel.

Det var enkelt sagt men uppgiften att ta emot och integrera så människor på så kort tid är allt annat än enkel medgav hon, samtidigt som hon stod fast vid sin övertygelse om att Tyskland kommer att gå stärkt ur den här fasen.

– Vilka om inte vi skulle kunna göra något bra av den här tiden avslutade Angela Merkel sin kommentar till ännu en bitter motgång som kantar vägen till nästa årsförbundsdagsval.

Mer om Tyskland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".