Ing-Marie Wieselgren (till höger) är psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Landsting.
Ing-Marie Wieselgren (till höger) är psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Landsting. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT, Lars Pehrson / SvD / TT

Fler specialiserar sig till psykiatriker – trots kris

"Alla uppger att det är svårt att få tag på rätt personal"
1:36 min

Trots att det på många håll i landet råder kris inom psykiatrin väljer allt fler läkare att specialisera sig till psykiatriker, det uppger Sveriges kommuner och landsting för Ekot.

En av dem är Katrin Berglund Färje, som trots många tuffa situationer aldrig ångrat vad hon gett sig in på.

– Nej, jag är så otroligt nöjd med att jag valt den här professionen. Jag har hamnat helt rätt, säger hon.

Kris och folk som slutar. Det är bilden som träder fram när Ekot tillsammans med SRF research gått igenom lokaltidningsartiklar om psykiatrin de senaste året.

Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Landsting, har nyligen träffat Sveriges 49 chefer för barn- och ungdomspsykiatrin.

– Alla uppger att det i alla landsting i dag är svårt att få tag på rätt personal, att det är brist på doktorer, specialistsjuksköterskor och psykologer. Det är samma bild som jag får när jag träffar andra nätverk som har med vuxenpsykiatri att göra, att det är en ansträngd personalsituation.

Bristen på psykiatriker har gjort att lönerna pressats upp, månadslöner kring 70 000 kronor är inte ovanligt och psykiatriker kan tjäna mer än andra läkare, enligt Sveriges kommuner och landsting. 

Men ST-läkaren Katrin Berglund Färje tror snarare att det är ett ökat allmänintresse för psykiatriska sjukdomar och det enkla faktum att man faktiskt kan hjälpa som gör att fler nu väljer att bli psykiatriker.

– Det är ganska svåra sjukdomstillstånd som man ska våga hantera och våga axla, man ska våga hantera samtalen både med patienter och med anhöriga, säger Katrin Berglund Färje.

– Så de som jag uppfattar runtomkring mig som väljer att bli psykiatriker har ändå ett gedigen intresse för sjukdomspanoramat och för patientgruppen i första hand, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".