Ett bilbälte, bilbygge på Volvo.
Fordonsindustrin är en anledning till att antalet anställda i teknikföretagen ökat i Sverige. Foto: Claudio Bresciani/TT, Björn Larsson Rosvall/TT.

Fler anställs i teknikföretagen i Sverige

Autoliv: Sverige intressant på grund av kompetensen
1:46 min

För första gången på flera år ökar de största svenska teknikföretagen nu antalet anställda i Sverige. Samtidigt minskar företagens anställda i Kina.

Det är framför allt fordonsindustrin som ligger bakom förändringen. 

– Under det gångna året har positionen framför allt för motorfordonsindustrin blivit ännu starkare i Sverige. Det är en av nyckelanledningarna till att antalet anställda har ökat i Sverige, säger Teknikföretagens utredare Christian Jönsson. 

De senaste tio åren har en allt större andel av svenska teknikföretags medarbetare anställts utomlands. En ökning från 75 till 85 procent, enligt siffror från branschorganisationen Teknikföretagen som analyserat de 31 största företagen. 

Men nu har någonting hänt. Kina och Indien har varit populärast att anställa i av kostnadsskäl. Medan Indien fortsätter att växa har utvecklingen i Kina stagnerat. 2015 minskade antalet anställda i Kina för första gången sedan 2006. Samtidigt anställdes fler i Sverige. 

Autoliv som gör säkerhetsprodukter till fordonsindustrin ökar fortfarande antalet anställda i Kina, men inte som tidigare. 

– Den stora uppbyggnaden av personal i vår verksamhet i Kina skedde från sekelskiftet fram till i dag. Det är mindre förändringar nu eftersom vi har byggt upp hela vår infrastruktur i Kina, säger Autolivs kommunikationschef Thomas Jönsson. 

Teknikföretagens utredare Christian Jönsson säger att kostnadsfördelarna i Kina inte finns på samma sätt längre. 

– Det blir en mer och mer mogen marknad, Indien däremot fortsätter sin höga tillväxttakt än så länge av vad man kan tyda av resultaten. 

Är ökningen i Sverige ett hack i kurvan eller kommer det fortsätta?

– Det är för tidigt att avgöra, säger Christian Jönsson. 

Enligt rapporten ökade de 31 företagens anställda i omvärlden med drygt 1 procent förra året, i Sverige var ökningen nästan 2 procent. 

– Sverige är intressant för fordonsindustrin på grund av den kompetens som finns här, säger Autolivs kommunikationschef Thomas Jönsson.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".