Soldater lojala syriska regimen
Foto: GEORGE OURFALIAN/TT

Vapenvilan i Syrien uppges vara över – hjälpkonvoj har träffats

Johan-Mathias Sommarström: FN bekräftar att konvojen attackerades
2:01 min

FN bekräftar att en hjälpkonvoj träffats när den färdades i Aleppoprovinsen, rapporterar Reuters. Vapenvilan i Syrien är över, säger landets militär samtidigt, och skyller på att olika terrorgrupper inte följt överenskommelsen.

Ett 20-tal lastbilar med nödhjälp som stått utanför syrisk-arabiska Röda halvmånens byggnader i Aleppo-provinsen flygbombades på måndagskvällen. Enligt FN träffades 18 av bilarna. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att minst tolv personer, de flesta chaufförer, dödades.

Bilarna, som enligt FN kom till området väster om staden Aleppo på måndagen var lastade med livsmedel och andra förnödenheter till uppemot 80 000 människor i stort behov av hjälp.

Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström, säger att det är oklart vem som ligger bakom attacken.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura skriver i ett uttalande efter uppgifterna om attacken att han är rasande över angreppet på den humanitära hjälpen.

"Vår vrede över denna attack är enorm... konvojen var resultatet av en lång process med tillstånd och stora förberedelser för att stödja civila som är isolerats", skriver de Mistura.

Vapenvilan, som syrisk militär nu säger är över, kom till efter medling av USA och Ryssland. Men det USA-ledda flyganfallet som enligt ryska utrikesdepartementet dödade över 60 regimsoldater i nordöstra Syrien i helgen har bidragit till att öka spänningarna. När Syriens armé på måndagen dödförklarade vapenvilan var det dock med hänvisning till att "terroristgrupper" nonchalerat avtalet.

Efter beskedet från den syriska militären rapporterade AFP om granatbeskjutning i storstaden Aleppo.

– Så här långt efter att vapenvilan brutits rapporteras det om 35 flyganfall bara i Aleppo sedan solnedgången, säger Sommarström.

Dessförinnan sade Kerry att överenskommelsen håller även om vapenvilan är bräcklig.

Kerry pekade också på att det skett vissa framsteg kring leveranserna av humanitärt bistånd, som uppges vara på väg till åtta platser i Syrien — oklart vilka. Ryska och amerikanska tjänstemän har mötts i Genève för att diskutera om det kan fortsätta.

Helgens angrepp mot rebellkontrollerade områden i Aleppo har ökat spänningarna, liksom den USA-ledda koalitionens anfall mot de syriska regeringsstyrkorna. USA har sagt att man trodde att man anföll terrorgruppen IS, men också att man utreder händelsen.

– Vi är USA, har vi gjort något fel kommer vi att be om ursäkt för det, säger Elissa Slotkin, som sitter i den amerikanska ledningen för alliansen, under ett seminarium i Stockholm.

Slotkin understryker att Ryssland meddelades om koordinaterna en halvtimme innan attacken, och att den avblåstes så snart ryssarna kontaktade dem och sade att det var syriska mål som bombats. Men hon är också kritisk till hur händelsen använts som en dimridå för de åtaganden i avtalet om vapenvila som Ryssland inte levt upp till.

– De distraherar oss genom att prata om attacken, men humanitär hjälp kommer fortfarande inte in i Aleppo. Det här förhöjda tonläget har inte hjälpt till att upprätthålla upphörandet av fientligheter (vapenvilan), säger Slotkin och fortsätter:

– Det humanitära lidandet i Syrien är enormt omfattande och vi vill verkligen att avtalet ska fungera. Nu måste ryssarna leva upp till sin del.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".