Vakt och taggtråd
1 av 3
Vakt vid lägret Mória på Lesbos. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
Taggtrådsstängsel
2 av 3
Taggtrådsstängsel runt lägret Mória på Lesbos. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
Branden i flyktinglägret Moria i Grekland
3 av 3
Branden i flyktinglägret Moria i Grekland. Foto: Sveriges Radio

Brand förvärrar situation för flyktingar på Lesbos

Man från Gambia: Desperationen sprider sig
2:08 min

Situationen för flyktingar och migranter, som fastnat i Grekland, blir allt svårare. Ett av de största flyktinglägren - Moria på ön Lesbos - förstördes till stora delar av en brand i går och många tusen flyktingar och migranter står nu utan sovplats och skydd.

Branden uppstod i samband med en protestdemonstration säger en man från Gambia, som är fast på Lesbos.

– Det började med en demonstration. Många har väntat här i fem, sex månader utan besked om sin framtid och desperationen sprider sig nu inför vintern, säger mannen på Lesbos.

Han var i går kväll orolig och skulle själv få sova på marken ute. Alla tält i lägret har brunnit ner och containrarna med sovplatser på golvet är skadade. På frågan om de får hjälp, svarar gambianen:

– Nej, tvärtom. Polisen motar tillbaka människor.

Människorättsorganisationer har kritiserat förhållandena i det fängelseliknande lägret Moria. Där förekommer ofta bråk. Det är trångt, smutsigt och ont om mat och vatten.

Ungefär 60 000 flyktingar och migranter är fast i Grekland sedan EU:s avtal med Turkiet trädde i kraft den 20 mars. De skickas varken tillbaka eller får några svar.

Samtidigt pågår här i New York migrationstoppmötet och i går mötte jag EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos:

– Inte bara i Grekland, utan på flera håll i södra Europa är läget svårt. Grekland är hanterligt, men trycket är hårt på Italien, svarade han och tänkte i första hand på inströmningen av nya människor, men fortsatte sedan med att Grekland har fått mycket stöd från EU, men att det är inte tillräckligt.

– Villkoren för flyktingarna är inte så bra som de borde vara och nu kommer vintern, säger EU:s migrationskommissionär.

Relaterat

Mer om Flykten till Europa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".