Sverigekarta med sedlar och pilar på. Foto på travar av vårbudgeten 2016. Grafik: Susanne Lindeborg/Sveriges Radio. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Grafik: Susanne Lindeborg/Sveriges Radio. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Högre skatter och höjda bidrag i höstbudgeten

I dag presenterade regeringen höstbudgeten. Totalt presenteras förslag för 23,6 miljarder kronor, där den största satsningen är 10 miljarder till kommunerna.

Samtidigt redovisas ett budgetunderskott och sämre sparande för kommunerna.

Här kan du ladda ner hela budgeten.

Finansiering och budgetförstärkning uppgår till 6,4 miljarder kronor, till exempel en kemikalieskatt, minskade utgifter på ensamkommande flyktingbarn och färre extratjänster och traineejobb än vad regeringen tidigare räknat med. Dessutom tillkommer en post "övrigt" på 0,9 miljarder kronor.

Det innebär att inte alla förslagen i budgeten är finansierade, utan regeringen måste låna. De offentliga finanserna kommer att belastas med 16,3 miljarder kronor.

De stora förslagen i budgeten är redan kända. De största satsningarna är tio miljarder kronor till kommunerna samt 3,5 miljarder kronor till flyktingar och integration. Det senare inkluderar såväl ökade kostnader för Migrationsverket som förändringar som regeringen föreslår, bland annat för att snabba på nyanländas väg in på arbetsmarknaden.

Trots att kommunerna får tio miljarder kronor i höjda statsbidrag från 2017 så försämras kommunernas offentliga sparande. För 2017 väntas det finansiella sparandet bli minus 18 miljarder och 2018 minus 21 miljarder.

Kommunsektorn bedöms som helhet under prognosperioden uppnå ett resultat som är något sämre än vad som normalt anses vara i linje med god ekonomisk hushållning, står det i finansplanen.

Polisen får, trots den senaste tidens intensiva debatt, bara 100 miljoner kronor extra nästa år. Därtill får Säpo 80 miljoner kronor. Däremot trappas anslaget upp så att det år 2020 är en dryg miljard högre än i dag. Polisen själv har äskat 3,9 miljarder kronor extra för åren 2017—2019.

– Det är väldigt sällan myndigheter får allt de begär, kommenterade finansminister Magdalena Andersson (S).

En annan stor satsning som framför allt innebär pengar mot slutet av budgetperioden, och efter valet, är på miljö och klimat — den största i svensk historia, enligt statsministern. Nästa år handlar det om 1,8 miljarder kronor, varav 700 miljoner är en påfyllnad till kontot för supermiljöbilspremier och 500 miljoner till biståndssatsningar för ett uppfylla EU:s krav.

Drygt 900 miljoner kronor ska också satsas under fyra år, varav 400 miljoner är ett nytt tillskott, på jämställdhet (ny myndighet) och en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor. Satsningar för utbyggnad av bredband på landsbygden får 850 miljoner kronor de kommande fyra åren.

Andra satsningar är höjt flerbarnstillägg och bostadstillägg för barnfamiljer. Besparingar blir det däremot på anslagen till extratjänster och traineejobb, som inte alls gett så många jobb som regeringen hoppats på. Här skrivs prognoserna ned så att 1,7 miljarder kronor sparas.

Regeringen drar även in pengar genom höjd inkomstskatt i och med att fler får betala statlig skatt. Det blir även höjd skatt på alkohol och bensin. Dessutom införs en skatt för banker.

Fakta: Budgeten

Förslag för nya satsningar på 23,6 miljarder kronor.

Finansiering och budgetförstärkning 6,4 miljarder kronor.

10 miljarder Kommunstöd

3,5 miljarder Flyktingar och integration

1,8 miljarder Klimat

1 miljard Olika sociala satsningar, till exempel flerbarnstillägg

820 miljoner Rut-avdrag för reparationer, växastöd för företag och andra skatteförändringar

390 miljoner Forskning och innovationer

180 miljoner Polisen

175 miljoner Åtgärder mot skatteflykt

100 miljoner Bredband i glesbygd

250 miljoner Övrigt

Höjd inkomstskatt, fler får betala statlig skatt

Höjd alkoholskatt

Höjd bensinskatt

Kemikalieskatt

Bankskatt

Besparingar på extratjänster och traineejobb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".