Sverker Martin-Löf intervjuas i Sveriges Radios studio.
Sverker Martin-Löf anser fortfarande inte att han gjort något fel. Foto: Sören Granath/Sveriges Radio.

Sverker Martin-Löf om SCA-skandalen

"Utflaggningen kommer att gå snabbare"
2:03 min

Före den så kallade SCA-skandalen förra året var Sverker Martin-Löf en av näringslivets mest inflytelserika personer, där han ledde företag med hundratusentals anställda.

Nu hör vi för första gången Sverker Martin-Löf själv ge sin syn om det som hände - och inte minst den nya kurs han anser att bolag som SCA och Industrivärden slagit in på efter att han försvunnit från scenen.

– Det som händer nu i och med att Industrivärden byter investeringsfilosofi, de kallar sig nu för kapitalförvaltare och allt är till salu och inget är heligt. Man funderar på att stycka och dela upp för att skapa kortsiktiga vinster. Det kommer att gå ut över de här företagen. Alla som ingår i Industrivärdensfären, det är Volvo, Ericsson, Sandvik, Skanska, SCA och Handelsbanken.

Förra våren tvingades Sverker Martin-Löf bort från företag som Industrivärden och SCA efter avslöjanden om lyxjakter och hur affärsflyget utnyttjades.

Fortfarande anser han att han inte gjort något fel - och i dag säger han att företagen han tidigare hade inflytande över slagit in på en ny kurs, som enligt honom inte är industriellt långsiktig utan bara jagar kortsiktiga kapitalvinster.

– Då säljer man aktierna om man inte är nöjd, i stället för att jobba och hitta rätt på lite sikt. Vi ser att de vill stycka SCA och de talar om att stycka Sandvik. Det här har ju spritt en väldig oro i de här företagen.

Handelsbanken har nu sålt sina aktier i Industrivärlden och därmed brutit upp det hårt kritiserade korsägandet - det som Sverker Martin-Löf å sin sida anser var ett skydd för svensk industri mot utländskt övertagande.

SCA till exempel är nu på väg att bli två bolag - ett hygien och ett skogsföretag - och ett av flera exempel på bolag som kan vara på väg från Sverige, anser Sverker Martin-Löf.

– Jag tror att det blir utflaggningen som går mycket snabbare. Är det inte svenska långsiktiga ägare som avser att prioritera utvecklingen industriellt och bara vill ägna sig åt kapitalförvaltning som institutioner, då tar man inte ett ägaransvar långsiktigt. Då är det öppet för förvärv från utlandet.

Men har du fog för det eller är det din gissning?

– Det tror jag är det som kommer att hända. Det är där de stora pengarna finns, säger Sverker Martin-Löf.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".