En springande demonstrant efter våldsamheter i samband med det försenade presidentvalet i landet.
En springande demonstrant efter våldsamheter i samband med det försenade presidentvalet i landet. Foto: John Bompengo/ AP / TT

Högkvarter för oppositionspartier i Kongo-Kinshasa brändes ned

Bedömare ser med stor oro på utvecklingen
1:16 min

Det politiska våldet eskalerar i Kongo-Kinshasa. Efter gårdagens protester med flera dödade så brändes i dag högkvarteren för tre av oppositionspartier ner helt i huvudstaden.

Våldet eskalerar nu med oroande fart i detta jätteland med över 70 miljoner invånare. I gårdagens protester dödades minst tre poliser och 17 demonstranter. Den politiska oppositionen hävdar att så många som 50 dödades då. I dag fortsatte våldet på huvudstaden Kinshasas gator.

Högkvarteren för tre oppositionspartier angreps med vad som sägs vara beväpnade civilklädda gäng som sedan satte byggnaderna i brand. Minst två brända kroppar har hittats i en av byggnaderna.

Oppositionen hävdar att det är en särskild kommandostyrka utsänd av regeringen ligger bakom attackerna. Utländska ambassader varnar sina medborgare för att röra sig i staden och Air France har ställt in alla flighter tills vidare till den kongolesiska huvudstaden.

Bedömare ser med stor oro på utvecklingen, som gått från förhandlingar och politisk irritation till rent, brutalt våld. Protesterna handlar om att oppositionen kräver att president Joseph Kabila kliver av makten den 19 december, något som han enligt konstitutionen måste göra.

Men det mesta tyder på att Kabila nu gör allt för att skjuta upp valen på obestämd tid och hålla sig kvar vid makten. Om våldet ökar än mer kan det påverka hela regionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".