Distriktdomstolsområdet i Islamabad.
1 av 4
Distriktdomstolsområdet i Islamabad. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio
Åklagare Imran Ul-Haq Khan som arbetar på Pakistans revisionsmyndighet.
2 av 4
Åklagare Imran Ul-Haq Khan som arbetar på Pakistans revisionsmyndighet. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio.
Israr Shah, pakistansk politiker.
3 av 4
Israr Shah, politiker som engagerade sig i juristernas demokratirörelse. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio.
Vy över Högsta domstolen i Islamabad.
4 av 4
Vy över Högsta domstolen i Islamabad. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio

Jurister en hotad grupp i Pakistan

Ofta utsatta för terrordåd
1:43 min

Pakistan drabbas återkommande av terrordåd. En av de grupper som varit särskilt utsatta är landets jurister. I år har flera dåd ägt rum, bland annat ett där ett 70-tal jurister dödades vid ett självmordsattentat i staden Quetta i början på augusti.

– Trots att det har gått en månad så fungerar inte domstolsväsendet i Quetta, människor är rädda. Ett stort vakuum har uppstått och det kommer att ta åratal att bygga upp igen, säger Imran ul Haq Khan som själv flytt staden på grund av hot.

8-augustidådet var välplanerat, först sköts en framstående advokat ihjäl och sedan utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning bland de sörjande som samlats på ett sjukhus för att hedra sin mördade kollega. Ett 70-tal dog jurister och många skadades.

För några veckor sedan var det dags igen; en självmordsbombare attackerade en distriktsdomstol i Mardan. Ali Azad Khan är advokat och verksam vid distriktsdomstolen i huvudstaden Islamabad.

– Här sitter jag och arbetar men någon säkerhet finns inte, vid grinden finns en vakt som ibland kollar människorna andra gånger inte, säger Ali Azad Kiani.

Domstolsområdet ser inte ut som de vi är vana vid i Sverige. Det är ett myller av människor och trånga gränder. Advokatkontoren är små rum som ligger i rad och så här och där finns större rum; det är själva domstolssalarna. Området är instängslat och man måste passera en metallram för att komma in. Men Kiani ger inte mycket för de här säkerhetsåtgärderna.

– Varför dör de här juristerna, de är oskyldiga, undrar Ali Azad Kiani.

Att landets jurister blivit måltavla beror på att de är relativt enkla att komma åt. De rör sig ute i samhället utan personskydd. Samtidigt har de det senaste decenniet tagit allt mer plats i offentligheten, blivit ett samvete som lyfter fram lagens plats i en demokrati.

För tio år sedan försökte militärdiktatorn Pervez Musharraf avsätta Högsta domstolens överdomare Iftikhar Chaudhry men domaren hade ett massivt stöd bland sina kollegor. Kampen för att återinsätta honom växte till en demokratirörelse vars syfte var att skapa ett rättsväsende fritt från politisk och militär inblandning.

Israr Shah var en av dem som deltog i den kampen. Han är förvisso inte jurist utan politiker men han säger att demokratirörelsen lockade en bred massa.

– Den här rörelsen åstadkom en gnista i samhället och inom juristkåren, säger Israr Shah och förklarar varför överdomarens nej till Musharraf blev så viktigt.

– Han satt ensam med militärerna och sa ändå nej, det var första gången det hände inom juristkåren att en person stod på sig och sa nej. Det inspirerade resten av samhället, menar Israr Shah.

Den politiske analytikern Imtiaz Gul håller med.

– Det var en vattendelare i landets historia och satte rättsväsendet på rätt bana i dess strävan att bli mer oberoende och det har hållit i sig, säger Imtiaz Gul.

Men även om rättsväsendet och juristernas ställning är starkare nu så kvarstår vissa problem.

– De lägre rättsinstanserna är fortfarande korrupta liksom polisen, och vanligt folk litar inte på dem. Både polisen och de lägre domstolarna vilar på en lagstiftning från kolonialtiden. Lagar som går ut på att förtrycka och avskräcka, säger Imtiaz Gul.

Politiker lägger sig också fortfarande i de rättskipande instansernas arbete menar Imran ul Haq Khan.

– Vi har sett fantastiska domare som skickats hem och ersatts med andra som inte är lika duktiga menar jag och det leder till frågetecken kring deras integritet, säger han.

Mer om Pakistan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".