Fotbollsspelare Australien
1 av 2
Var tredje fotledsstukning kan undvikas med 15 minuter förebyggande träning Foto: Eric (CC BY-NC-SA 2.0)
Dr. Carolyn Emery University of Calagary
2 av 2
Dr. Carolyn Emery vid University of Calagary presenterade sin nya metastudie vid Safety 2016 i Tammerfors Foto: Johan Bergendorff / SR

Var tredje stukning kan undvikas

Ny studie: 15 min uppvärmning räddar var tredje stukning
1:27 min

En kvarts träningsprogram under uppvärmningen i lagsporter som fotboll och basket kan rädda var tredje ungdom från att stuka foten. Det visar en studie som presenteras på en internationell forskarkonferens i Tammerfors.

De flesta fotbolls- och baskettränare värmer upp med sina ungdomslag under träningen. Men enligt den kanadensiska forskaren Carolyn Emery vid Calgarys universitet slarvar många med övningar som förebygger skador på lårmuskler, knän och fotleder.

– Många tränare fokuserar på prestation snarare än att förebygga skador hos ungdomarna, säger Carolyn Emery.

Trots att 15 minuter hopp, balansövningar och rätt sorts stretch och styrketräning räddar var tredje ungdom från till exempel allvarliga stukningar.

Ett tiotal välgjorda studier från olika länder har vägts samman med många tusen spelare som lottats till olika sorters träning och Carolyn Emery menar att resultaten gäller lika väl i Sverige som i Kanada. Svenska fotbollsförbundet bekräftar dessutom att det finns mycket kvar att göra just när det gäller den skadeförebyggande ungdomsträningen.

Det sparar 27 miljoner kronor i vårdkostnader per år bara i delstaten Alberta med hälften så många invånare som Sverige om var tredje fotbollsstukning undviks enligt Carolyn Emery.

Men när hon tittar vad som hänt tre år efter att de nya skadeförebyggande träningsprogrammen satts in så hade en majoritet av tränarna gett upp dem.

Referens: Emery C, Prevention of ankel sprain injuries in youth soccer and basketball, Safety 2016 world conference 18-21 september, Tammerfors, Finland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".