Läkare lyssnar med stetoskop på patient.
Att studera till läkare i Sverige blir allt populärare bland finländare. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Mer företagshälsovård kritiseras som alternativ till häsloväxling

Professor: De har inte rätt kompetens
2:12 min

Mer företagshälsovård är inte rätt väg för att minska långtidssjukskrivningarna. Det menar en expert i arbets- och miljömedicin efter att fack och arbetsgivare presenterat sitt alternativ till regeringens förslag om hälsoväxling.

Mer företagshälsovård, föreslår parterna på arbetsmarknaden i de avsiktsförklaringar som ersatte regeringens förslag om hälsoväxling där arbetsgivarna skulle betala en del av kostnaderna för långtidssjukskrivningarna. Men förslaget får kritik.

– De har inte rätt kompetens. Den vanlige allmänläkaren i dag, eller en specialist på ett sjukhus, är väldigt individcentrerad och sjukdomscentrerad, men kan väldigt lite om arbetets betydelse för hälsa och kapacitet, säger Magnus Svartengren, professor och överläkare i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet.

Fram till slutet av 1990-talet, då statsbidrag utgick till företagshälsovården, var den oftast inbyggd på företagen. Numera är det fristående bolag som säljer företagshälsovårdstjänster. De är sällan eller aldrig ute på arbetsplatser och arbetet är främst inriktat på hälsokontroller och på att ta hand om de som redan blivit sjuka. 

– Om man vill åstadkomma effekter på sjuktal, eller antalet människor som far illa i arbetslivet, då är det mycket mer kopplat till systematiskt arbetsmiljöarbete. Och där finns det ett problem i att arbetsgivarna och företagshälsovården har inte riktigt kommit överens om vilken roll företagshälsovården ska ha, säger Magnus Svartengren.

Ett annat problem är att ingen är villig att ta på sig kostnaden för en bättre fungerande företagshälsovård, med specialutbildad personal, som arbetar ute på arbetsplatser och som utvärderar resultaten av sitt eget arbete.

– För företagshälsovården saknas det en huvudman. Det ska tas från intäkter från kund, men om du kan låta bli kostnader för att utbilda specialister, då går ju företaget mycket bättre, under en tid. Det här är ett problem som måste lösas. Kvaliteten i företagshälsovården måste upp, säger Magnus Svartengren.

Men för att höja kvaliteten så krävs det också att de inom företaget som upphandlar företagshälsovården vet vad det är de vill ha. Att de sätter upp tydliga mål och följer upp resultatet. Det kräver i sin tur att företagshälsovård värderas högre än i dag.

– Ofta är det toppledningen som inte ser miljöarbetet som en viktig del av verksamheten. Det är det, säger Magnus Svartengren.


Mer om Vård & omsorg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".