Räddningsarbeten efter flygbombning i Aleppo.
Arkivbild. Räddningsarbeten efter flygbombning i Aleppo. Foto: Khaled Khatib/TT.

Klinik ska ha bombats nära Aleppo

"Varje ny dag är början på något värre"
2:02 min

En klinik nära Aleppo i Syrien ska ha bombats. Minst 14 personer ska ha dödats i attacken men man fruktar att siffran kommer att stiga.

Det var i natt som en klinik och två ambulanser i Khan Tuman sydväst om Aleppo attackerades. Byggnaden på tre våningar, två ovan mark, användes för att göra medicinska bedömingar och ge aktuvård till runt 750 patienter i månaden.

I attacken raserades allt. 14 personer ska ha dödats och 25 skadats enligt UOSSM- en internationell organisation som grundats av syriska läkare runt om i världen.

I rasmassorna efter kliniken befarar de att de kommer hitta fler döda. Enligt Shadi Alshhadeh, chef för organisationen i Schweiz är det troligen Ryssland som ligger bakom attacken.

– Vittnen säger att det troligen är ryska plan. Men det är inte bekräftat än. 

Samtidigt anklagar USA Ryssland för att bära ansvaret för den uppmärksammade bombningen av en hjälpsändning i måndags där 20 personer ska ha dödats. Och bara i år har minst 125 sjukvårdsarbetare dödats enligt organisationen UOSSM och över 700 sen kriget startade.

– Varje dag tror folket i Syrien att det här är det värsta som kan hända och att det finns hopp för morgondagen. Men istället är varje ny dag, varje soluppgång början på något värre, säger Shadi Alshhadeh.

Trots det ger han och hans organisation inte upp. Men han undrar hur hårt våra barn kommer döma oss i framtiden för att vi lät det hända. 

– Våra barn och barnbarn kommer fråga oss hur vi kunde låta det hända. Det handlar bara om politisk vilja för att få slut på tragedin, säger Shadi Alshhadeh. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".