Lula da Silva, demonstranter
Demonstranter utanför Lula da Silvas hem i Sao Paulo. Foto: AP

Korruptionsåtal försvårar för da Silvas comeback

"Anklagelserna är falska"
1:26 min

Brasiliens tidigare president Lula da Silva kommer ställas inför rätta anklagad för korruption - det blev klart när en domare igår formellt inledde åtalet. Processen kan försvåra för Lula da Silva att ställa upp i presidentvalet om två år.

– Domaren Sergio Moro har inlett det här åtalet trots att anklagelserna är falska. Men jag litar på Brasiliens rättssystem, så vi kommer kämpa oss igenom den här processen med hjälp av advokater, sa Brasiliens tidigare president Lula da Silva igår.

Lula da Silva var president i Brasilien från 2003 till 2011 och vill ställa upp igen 2018, men det kan han inte om han döms för korruption. Lula anklagas för att ha tagit emot mutor från ett brasilianskt byggbolag vars chefer hävdar att de byggt en lyxlägenhet åt honom i utbyte mot värdefulla kontrakt med det statliga oljebolaget Petrobras.

Flera andra politiker i Lulas Arbetarparti och deras tidigare regeringskoalition anklagas också för korruption i den omfattande härvan, som nystats upp under två års tid.

Mutskandalen ledde bland annat till att Lulas efterträdare på presidentposten, Dilma Rousseff, avsattes för några veckor sen. Trots att hon själv inte anklagas för korruption så ledde skandalen till att hon förlorade stöd i kongressen. 

Men korruptionen försvann inte för att Dilma Rousseff och Arbetarpartiet försvann från makten. Flera ministrar i den nya regeringen som leds av Michel Temer anklagas också för att ha tagit emot mutor. Och igår framkom att kongressledamöter från många olika partier i skymundan försökt få igenom ett lagförslag som skulle ge amnesti åt korruptionsanklagade politiker. En manöver som stoppades i sista sekunden och idag fördöms av brasilianska medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".