Mona Sahlin, den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.
Foto: Henrik Montgomery / TT

Mona Sahlin misstänks för brott

Advokaten: Hon förnekar brott
2:01 min

Mona Sahlin misstänks för osant intygande. Hon nekar till brott.

Mona Sahlin har i dag delgivits misstanke om osant intygande och brottsrubriceringen för livvakten är brukande av osann urkund.

Sahlin avgick i våras från posten som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, sedan Expressen avslöjat att hon intygat att en medarbetare tjänat betydligt mer än vad han egentligen gjort.

Enligt Expressen var syftet att visa att livvakten tjänade tillräckligt mycket för att bli godkänd som köpare av en exklusiv bostadsrätt. Senare har Expressen tagit del av ännu ett intyg från Sahlin med felaktiga löneuppgifter om livvakten, den här gången ställt till en bank.

Advokat Claes Borgström biträdde Mona Sahlin under förhöret där hon delgavs misstanke om osant intygande.

– Hon förnekar att hon har gjort något som helst brottsligt, säger Claes Borgström till Ekot.

Enligt Borgström innehöll intygen korrekta uppgifter vid den tidpunkt hon skrev dem.

– Skulle man göra en annan bedömning så har det i alla fall varit hennes egen absoluta uppfattning att det var riktigt det hon skrev, annars hade hon inte skrivit det. Hon förnekar att hon har förfarat brottsligt på något sätt, säger advokat Claes Borgström.

Förhöret med Sahlin pågick i två timmar, enligt Håkan Roswall, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren som leder förundersökningen.

– Det som rör osant intygande är att hon har skrivit att den här livvakten har en inkomst som han i själva verket inte har, säger Håkan Roswall till Aftonbladet.

Efter avslöjandet avgick Sahlin som samordnare samt lämnade sin plats i Systembolagets styrelse. Hon har idag inga politiska uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".