Charlotte demonstrationer USA
Foto: Sean Rayford

Protester efter att polis skjutit ihjäl afroamerikanska män

Det var talkörer med slagord
1:50 min

I USA har protester och oroligheter åter flammat upp efter att polis skjutit ihjäl afroamerikanska män. I natt lokal tid drabbade demonstranter samman med polis i Charlotte i delstaten North Carolina, i våldsamma protester mot dödligt polisvåld mot svarta.

– Bara när svarta liv är värda nåt är alla liv värda nåt!

Det var talkörer med slagord, men en del av de flera hundra demonstranterna övergick också till vandalisering och plundring av bilar och affärer.

När stenarna började regna över de kravallutrustade poliserna, och drygt tio skadades lindrigt, då sattes tårgas in mot demonstranterna.

Skälet till de dels lugna, dels våldsamma protesterna var att en 43-årig svart man, Keith Lamont Scott, skjutits ihjäl av polis tidigare på dagen.

Enligt polisens uppgifter hade mannen ett vapen, enligt familjen och vittnen var det en bok, som Scott läste i medan han väntade på sin sons skolbuss.

Oavsett vilket sköts Scott till döds på platsen, och med gripandet av den terrorbrottsmisstänkte man som i helgen utförde flera sprängdåd i färskt minne ekar nu frågan: varför fick han, som själv sköt mot polisen, leva, medan afroamerikanska män så ofta så omgående skjuts till döds utan synbar eller hållbar förklaring?

En kvinna i Charlotte frågade i natt om hans liv betyder mer än de hundratals svarta män som varje år skjuts ihjäl av amerikansk polis.

Samma fråga ställs när det gäller den 40-årige Terence Crutcher, som i fredags dog i Tulsa, Oklahoma. Flera filmer som blivit virala visar hur Crutcher skjuts till döds medan han håller armarna högt upp i luften.

Även i det fallet förekommer väldigt motstridiga uppgifter från polisen och från hans familj.

Crutchers pappa, pastorn Joey Crutcher, säger i dag till CNN att det han ser är ett systematiskt dödande av afroamerikanska män.

– Det händer om och om igen.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".