Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor på KI
Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor på KI. Foto: Tomas Oneborg/TT, Erik Cronberg/KI

Ny rankning: KI fortfarande Sveriges bästa universitet

Vikarierande rektorn: Glad att vi behåller vår plats
2:07 min

Sverige har även i år med tre universitet på den viktiga topp 100-listan över de universitet och högskolor med mest status i världen.

– Jag är glad att KI behåller en hög ranking på den här listan, säger Karolinska Institutets vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright.

Karolinska institutet ligger alltså kvar på förra årets 28:e plats, på listan över världens mest välrenommerade universitet. Och det är ett långt hopp ner till de övriga svenska universiteten.

Uppsala och Lunds universitet, som slog sig in på topp 100-listan förra året har backat några steg i år, ned till plats 93 för Uppsala och plats 96 för Lund.

Universiteten i Stockholm och Göteborg, och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH rankas lite lägre men kvalar in på topp-200 listan.

Det ger totalt 6 svenska universitet bland de 200 främsta universiteten. Det är bara 4 andra länder som slår Sverige i Europa säger Ellie Bothwell

– Det är ett av Europas bäst representerade länder. Det är bara Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Schweiz som slår Sverige i antal universitet räknat.

I år har rankades 980 universitet. Och för första gången på 5 år toppas listan av ett europeiskt universitet - Universitet i Oxford i Storbritannien

Rankingen som Times Higher Education gör varje år, baseras på bland annat på en enkätundersökning bland 10 000 akademiker världen över och en genomgång av universitetens forskningsresultat de senaste 5 åren.

Karin Dahlman-Wright tycker det är viktigt för Karolinska Institutet att ligga högt på de rankningslistor som görs.

– Det är ett sätt att kommunicera att vi gör viktig forskning, bedriver god utbildning. Vi har ett gott rykte och den forskning vi bedriver har en stor genomslagskraft, så det är självklart att det ger oss information om hur vår verksamhet fungerar och även hur den i förlängningen ses i omvärlden.

Att hamna högt på listan kan ha betydelse menar Ellie Bothwell. För såväl studenter, universitet och regeringar använder sig av rankningen innan de fattar beslut.

– En av tre internationella studenter tittar på Times Higher Educations ranking innan de tar ett beslut. Vi vet också att universitet tittar på rankingen när de funderar på vilka universitet de vill samarbeta med. Vi vet också att regeringar använder sig av rankingen i policyarbete och för att se hur deras universitet står sig i konkurrensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".