Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Möte för att räta ut frågetecken om hemliga hot

Publicerat torsdag 22 september 2016 kl 05.00
Försvarspolitiker: Får ge den information som finns att ge
(1:56 min)
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Försvarsminister Peter Hultqvist säger nu ja till ett nytt möte den 13 oktober med politikerna i Försvarsutskottet med anledningen av beslutet att tidigarelägga placeringen av en fast trupp på Gotland.

Försvarspolitikerna i utskottet riktar kritik mot att dom inte fått ta del av dom uppgifter som Dagens Nyheter publicerat och som säger att det var en speciell händelse som var anledningen till beslutet att placera en fast trupp på Gotland.

– Ja det är jättebekymmersamt att vi befinner oss i en situation där vi å ena sidan har stora seriösa media i Sverige som har en bild av läget, medan vi av högsta instans i Sverige blir informerade om den rakt motsatta bilden av situationen när det gäller bemanningen på Gotland, säger Kent Härstedt (S) i försvarsutskottet.

Överbefälhavaren Micael Bydén och Peter Hultqvists statssekreterare Jan Salestrand gav utskottet information om beslutet att i förtid placera en fast trupp på Gotland. Och på direkt fråga om det var någon speciell händelse som låg bakom beslutet ska ÖB och statssekreteraren enligt flera utskottsmedlemmar ha svarat nekande.

Efter mötet kom Dagens Nyheter med uppgifter om att det fanns ett nytt ryskt hot mot Sverige. Och att det ska ha varit den direkta orsaken till beslutet att tidigarelägga fast trupp till Gotland.

– Finns det den typen av uppgifter som Dagens Nyheter har, så är det också rimligt att oppositionen hålls underrättad om det, säger Hans Wallmark (M) i försvarsutskottet.

Men att den här styrkan tidigarelades? Ställde ni frågor om det var någon speciell händelse som låg bakom?

– Ja.

Och vad var svaret?

– Man hänvisade till det generella säkerhetsläget och ingen enskild händelse, säger Hans Wallmark.

Ledamöterna i försvarsutskottet kräver alltså besked. Och enligt utskottets ordförande Allan Widman (L) är det den 13 oktober som försvarsminister Peter Hultqvist eller hans statssekreterare kommer för att reda ut frågetecknen.

– Jag bara konstaterar att över tid har vi ett försämrat säkerhetsläge. Det finns ingen enskild händelse som orsakat det beslut som gäller för Gotland, säger Peter Hultqvist.

Ledamöterna vill ha klarlägganden, de vill veta vem som har rätt ÖB eller Dagens Nyheter?

– Nu kanske inte livet är så enkelt som att man kan lägga upp det på det sätt som du gör nu, men då får man ge den information som finns att ge den 13 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".