Reklamskylten som regeringen sponsrat lyder: Visste du att dådet i Paris utfördes av en invandrare?
Reklamskylten som regeringen sponsrat lyder: Visste du att dådet i Paris utfördes av en invandrare? Foto: Pablo Gorondi/TT

Ungerns regering: Rösta nej till tvingande flyktingkvoter

2:20 min

Den 2 oktober håller Ungern folkomröstning om EU:s krav på att alla medlemsländer ska hjälpas åt att ta emot flyktingar. Nu lägger den ungerska regeringen ner stor kraft på att få en majoritet att rösta nej till tvingande flyktingkvoter.

Inför en fullsatt aula på ett kulturhus i utkanten av Budapest står den kände ungerska säkerhetsexperten György Nógrádi och säger att för en tid sedan åt han middag med Sveriges vice utrikesminister som berättade att i Sverige finns hela 55 områden dit svenskar inte kan bege sig - eftersom de tagits över av invandrare.

Det går ett sus genom publiken som naturligtvis tror att det de hör är sant - men när jag kontaktar utrikesdepartementets presstjänst i Stockholm visar det sig att ingen där har träffat den ungerske säkerhetsexperten och UD har definitivt aldrig sagt det han påstår.

Nu åker i alla fall György Nogradi runt i Ungern och kampanjar inför folkomröstningen nästa söndag.

Vid hans sida i kulturhuset i Budapest finns en högt uppsatt politiker från regeringspartiet Fidesz.

Att direkta lögner används i valkampanjen är ingenting ovanligt, säger Benjamin Novak som skriver för den engelskspråkiga nyhetssajten Budapest Beacon.

Och när de upprepas tillräckligt många gånger blir de till sanningar som inför väljarna ska bevisa att premiärminister Viktor Orbans hårda linje i flyktingfrågan är den rätta.

För att avlasta länder som Grekland och Italien beslutade EU förra hösten att totalt 160 000 asylsökande i behov av internationellt skydd ska fördelas mellan medlemsländerna.

För Ungerns del handlar det om att ta emot knappt 1 300 personer.

Inför folkomröstningen som handlar om liknande beslut i framtiden beskriver Ungerns regering det här som en ödesfråga som skulle kunna hota landets nationella identitet.

Ungerns opposition däremot uppmanar till valbojkott och hävdar att regeringens enda syfte är att spinna vidare på en politik som visat sig ha gått väl hem i opinionen.

Budapestborna Wiliem och Margit som varit och lyssnat på säkerhetsexpertens varningar om invandringens konsekvenser tänker absolut rösta nej till flyktingkvoter nästa söndag.

- Vi hatar migranterna, säger Margit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista