Ben och skor och en polis ben och skor. På golvet står det stopp.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så ska fler asylsökande som fått avslag avvisas

Löfven: Viktigt att ta tag i det här
2:52 min

Nu ska polisen få ta sig in på arbetsplatser och kontrollera id-handlingar, utan att det finns en misstanke om brott. Det föreslår regeringen, som vill att fler som inte fått asyl i Sverige ska skickas ut.

Det är också ett sätt att stoppa att dessa människor utnyttjas, säger statsminister Stefan Löfven.

– Polisen ska kunna gå in och titta på arbetsplatser i större utsträckning än vad man har kunnat göra förut. Förut har det varit så att man måste ha en misstanke om brott för att gå in och titta om det finns någon som utnyttjas på en arbetsplats, säger Löfven.

– Nu menar vi att det räcker om det föreligger en risk för att människor utnyttjas för att man ska kunna gå in och inspektera arbetsplatser.

Regeringen vill alltså ta bort dagens krav på brottsmisstanke för att polisen ska kunna göra inspektioner på arbetsplatser. Ändringen ska börja gälla 2018.

Jag ser framför mig razzior i kvarter där det finns flera restauranger, är det så det kommer att se ut?

– Det här är razzior som utgår från en riskbild, att här finns risk för utnyttjande. Det är viktigt att vi tar tag i det, människor ska inte utnyttjas, säger Stefan Löfven.

Handlar det framför allt om arbetsgivarnas utnyttjande eller om att de som får nej till asyl ska ut?

– Det är både och. Vi har ju en reglerad invandring och vi står upp för rätten att söka asyl. Du kommer hit och så får du din sak prövad, det ska ske rättssäkert. Men om det kommer till ett nej, då är det klart att om du ska upprätthålla en ordnad migrationspolitik, då måste den som får ett nej återvända. Annars har vi ingen ordnad migrationspolitik.

Förslaget om fler arbetsplatskontroller ingår i ett större paket som regeringen presenterar på en presskonferens i eftermiddag. Det handlar om flera åtgärder för att kunna avvisa fler personer som har fått avslag på sin asylansökan.

Polisen har svårt att genomföra avvisningar i dag och avvisningsärendena samlas på hög. I dag är de nästan 19 000. Det beror på att många avvisade har oklar identitet och saknar pass eller att de inte tas emot i hemlandet.

Det beror också på att många går under jorden. I år har över 12 000 personer försvunnit efter att de har fått avslag. Regeringen vill alltså underlätta för polisen att söka upp och skicka ut dem som håller sig gömda i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".