Svetlana Gannusjkina
Ryska människorrättsaktivisten Svetlana Gannusjkina. Foto: Yulia Vishnevets

Vann Livelihoodpriset – Gannusjkina skänker prispengarna till migranter

"Vi ska ordna skydd för migranter"
1:43 min

Ryska människorättsaktivisten Svetlana Gannusjkina, som blev en av Right Livelihood-vinnarna, ska ordna skydd för migranter och flyktingar för prispengarna. 

– Självklart är jag väldigt glad över priset och för pengarna ska vi ordna skydd för migranter och flyktingar, främst riktat till kvinnor med små barn. Tack vare pengarna kan vi ge stöd med boende, medicinsk hjälp och annat, säger Svetlana Gannusjkina på telefon från en internationell konferens om migrationsfrågor.

74-åriga Gannusjkina är känd för att i mer än 40 år ha arbetat för mänskliga rättigheter. Hon har startat tre organisationer, som inte bara stöder flyktingar utan också migrantarbetare.

Det började med kriget i Nagorno Karabash, fortsatte med Tjetjenienkrigen och i dag handlar det om flyktingar både från grannländer som Ukraina och från krigets Syrien.

– Vi har färre som får flyktingstatus och därmed statligt stöd, det är nästan skrattretande, men av över 770 000 flyktingar 2015 har bara 1 000 fått asyl. Från Syrien är det till exempel bara två som fått asyl och från Ukraina 30, säger Gannusjkina.

– Alla de andra tvingas leva på gatan, på järnvägsstationer och det är dem vi försöker hjälpa.

Men hennes organisationer har alla stämplats som utländska agenter, vilket har inneburit både förlorat finansiellt stöd från ryska fonder och att statsanställda som arbetar med sociala frågor inte vågar komma på seminarier som ordnas av Gannusjkina.

– De är helt enkelt rädda att det ska drabba dem negativt om de kommer och de värsta är att folk faktiskt tror att vi är spioner, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".