Björn Tunbäck på Reportrar utan gränser och Dawit Isaak.
Björn Tunbäck på Reportrar utan gränser och Dawit Isaak. Foto: Jens Möller/Sveriges radio, Kalle Ahlsén/TT

15 år sedan Dawit Isaak fängslades

"En av förbrytelserna mot honom är att ingen får träffa honom"
1:53 min

15 år efter att han greps i Eritrea har journalisten Dawit Isaak aldrig ställts inför rätta, men inte heller släppts ur fängelset. Han ses nu av många som en symbol för yttrandefrihet.

Björn Tunbäck, styrelseledamot i organisationen Reportrar Utan gränser, tänker fortsätta kämpa för att få Dawit Isaak fri, även om ingen i västvärlden säkert vet om han lever.

– Utrikesministern i Eritrea sa i fransk radio i juni att Dawit lever. Vi har fått information om andra som har dött, det har vi aldrig fått om honom, säger Björn Tunbäck till Ekot.

– Sedan kan man säga att alternativet vore att säga att "nej, han är nog död, så då lämnar vi honom att ruttna". Det vore ju att överge honom, det går inte att tänka sig det alternativet.

– Så vi har praktiska skäl som talar för att han lever, och vi har en moralisk skyldighet att jobba som om han gör det intill dess att vi vet att det är för sent, anser Tunbäck.

Dawit Isaak flydde till Sverige 1985 och blev svensk medborgare. Han flyttade senare tillbaka till Eritrea och startade landets första oberoende tidning.

Efter att i tidningen ha skrivit om kritik mot landets regim blev Dawit Isaak gripen den 23 september 2001. Han har aldrig blivit dömd för något brott, men ändå inte blivit släppt ur fängelset, trots skarp kritik från människorättsorganisationer och beslutsfattare i västvärlden.

Senast igår tog Sveriges utrikesminister Margot Wallström upp fallet Dawit Isaak med sin eritreanske kollega vid ett möte i New York.

Dawit Isaak bodde i Göteborg, där det nu är en bokmässa med yttrandefrihet som tema. Hur är läget för yttrandefriheten till exempel i Eritrea?

– Yttrandefriheten i Eritrea är ju kvävd i den meningen att de stängde alla tidningar. Där finns inga tidningar och man fängslade en massa journalister.

– På det senaste kanske ett och ett halvt året har de öppnat lite. Det har kommit dit svenska journalister, tyska, schweiziska och italienska journalister, man har öppnat sig på det viset. Det går nu, åtminstone för en del, att lyssna på utländska medier. Så någonting kanske är på gång, men vi vet inte hur stabilt det är.

– Om man återvänder till Dawit är det fortfarande så, och det är en av förbrytelserna mot honom, att ingen får träffa honom. Hans familj får inte göra det, svenska diplomater som har rätt att träffa honom får inte göra det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".