Hjälporganisationer ber om kontroversiell hjälp till Nordkorea

2:42 min

Internationella organisationer vädjar om mer pengar efter att över 140 000 människor drabbats av översvämningar i Nordkorea.

Men hjälpen är inte okontroversiell, eftersom Nordkoreas ledare trotsar internationella förbud och satsar stora summor på att provspränga kärnvapen samtidigt som byar förfaller.

Ewa Eriksson från svenska Röda korset har rest ett antal gånger till hjälpprojekt i Nordkorea och var på besök där när översvämningen inträffade.

– Deras matförråd är försvunna, alla kokkärl och deras trädgårdar är förstörda. Deras djur som de fött upp för extra mattillgång är borta, säger hon.

Både FN och Röda korset har redan påbörjat hjälpinsatsen i det drabbade området i norra delen av landet. Bland annat har Röda korset distribuerat 7000 familjepaket, med filtar, presenningar och vattenreningstabletter från sitt lager i Nordkorea. Resurser som nu måste förnyas.

Internationella Röda Korset har gått ut med en vädjan om mer än 130 miljoner kronor och FN begär mer pengar från sina medlemsländer för att hjälpa de 140 000 nordkoreaner som beräknas vara direkt drabbade. Däribland ska 70 000 personer ha mist både hem och sin försörjning.

Enligt svenska Röda korset som haft samarbete med nordkoreanska Röda korset sedan mitten av nittiotalet är orent vatten ett stort hot. Enkla dass och användningen av mänsklig avföring i jordbruket innebär i kombination med dåliga vattenledningar en stor risk för att sjukdomar ska spridas efter översvämningarna.

Ewa Eriksson besökte nyligen byar i Södra Hamyong, ett bergsområde där människor lever under liknande förhållanden som i den översvämningsdrabbade Norra Hamyong-provinsen.

Enligt svenska Röda korsets bedömning har hälsosituationen förbättrats i vissa områden där man tidigare arbetat, men Ewa Eriksson såg ett märkbart förfall på de nya platser hon besökte.

– Det fanns på 60-70-talet ett någorlunda fungerande vattensystem ner till hushållen från bergen. Men de är helt utslagna sedan femton år tillbaka. Det var rör gjorda av bambu, och man har helt enkelt inte haft råd att köpa in rör och etablera nya vattensystem, säger hon.

Men bistånd till Nordkorea är omdiskuterat, eftersom det fattiga landet samtidigt provspränger kärnvapen, och därför straffas med sanktioner av FN. Sydkoreas regering har sagt att man inte kommer att tillåta bistånd.

Trots det planerar frivilligorganisationen KCRC - Koreas råd för försoning och samarbete - att skicka nödhjälp. Men man ska bara köpa in vinterkläder och vantar till barn, enligt nyhetsportalen NK News.

Det ska göra det omöjligt för den nordkoreanska regimen att utnyttja biståndet för andra ändamål. Barnkläderna ska köpas i Kina och fraktas in över den kinesiska gränsen mot Nordkorea eftersom gränslinjen över Koreahalvön nu är helt stängd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista