FN-tjänstemannen Karin AbuZayd.
FN-tjänstemannen Karin AbuZayd. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio, Petros Giannakouris/TT

FN-chef: Många flyktingläger glöms bort

Anser att bland andra internflyktingar glöms bort
1:53 min

Trots att flyktingfrågan har varit i fokus de senaste dagarna med bland annat ett FN-toppmöte i New York, konstaterar en av FN:s högsta tjänstemän, Karin AbuZayd, att många stora grupper av flyktingar glöms bort.

– Jag tycker att alla med långvariga öden i flyktingläger, som har funnits i årtionden, är bortglömda, säger Karen AbuZayd.

Hon tar emot allra högst upp i FN-skrapan, där det är knäpptyst trots alla tusentals människor som rör sig längre ner i byggnaden.

– Också alla på flykt internt i sina länder är bortglömda och jag tror att det kommer att uppstå en hel del spänning kring dem, eftersom de inte fanns med i våra diskussioner och seminarier, säger hon vidare.

Av världens 65 miljoner flyktingar är cirka 40 miljoner så kallade internflyktingar. Den amerikanska diplomaten Karen AbuZayd är inte ensam om att peka på hur denna grupp flyktingar glöms i diskussionerna.

Den genomsnittliga tiden för en flykting i läger var i början av 1990-talet sju år, i dag är lägertiden i genomsnitt 21 år, tre gånger längre och det betyder att vissa är fast ännu mycket längre.

Karen AbuZayd har varit chef för FN:s organisation för palestinska flyktingar, en grupp som ingen vågar tala om, säger hon.

– Alla förbiser vad som händer de palestinska flyktingarna och det är bara den israeliska tidningen Haaretz, som vågar skriva och vara kritisk till Israels politik, säger FN:s topptjänsteman.

Fler möten är redan inbokade och ett nytt migrationstoppmöte ska hållas år 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".