Flera attacker mot diplomater i Irak

I Irak är det inte bara civila och soldater som drabbas av det ökande våldet. De senaste dagarna har också attacker riktats mot diplomater.

Det senaste i raden av attentat mot diplomater var på tisdagseftermiddagen när pakistanska diplomater blev beskjutna. Ingen människa skadades dock när deras bilar attackerades med skottsalvor.

Tidigare under dagen hade en explosion inträffat nära den iranska ambassaden i Bagdad. Men måndagens värsta attentatet inträffade tidigt i morse i den irakiska huvudstaden.

Diplomat skottskadades
Det var när Bahrains högste diplomat, Hassan al-Ansari, blev skottskadad när beväpnade män öppnade eld mot hans tjänstebil från en mindre lastbil.

Diplomaten fördes direkt efter attentatet till sjukhus och det är fortfarande oklart hur svårt skadad han faktiskt är efter attacken.

Händelserna kommer tre dagar efter att Egyptens blivande ambassadör i Irak blev kidnappad. Var han finns sig är det ingen vet, det sista tecknet från honom var hans tjänstebil som hittades senare samma dag.

Sunnimuslimska terrorister misstänks
Vem eller vilka som ligger bakom attentaten riktade mot diplomater är osäkert.

Terrorexperter tror ändå att det är sunnimuslimska terroristgrupper som genom attackerna vill sända en tydlig signal mot de arabländer som överväger att utöka sina diplomatiska relationer med den nya irakiska regeringen, att de här arabländerna helt enkelt ska avstå från det just nu.

Sedan den nya irakiska regeringen tillträdde i april har 1 400 civila människor dödats i Irak.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se