Ekot granskar

Fruktlöst samarbete om unga marockaner som lever på gatan

2:40 min

Cirka 800 nordafrikanska barn och ungdomar lever ett liv i limbo i Sverige, efter att de fått avslag på sina asylansökningar. Sedan 2014 har Migrationsverket haft ett samarbete med den marockanska hjälporganisationen Bayti, men nästa vecka löper avtalet ut och det blir ingen fortsättning. 

– Ingen har kunnat skickas tillbaka, samarbetet med svenska Migrationsverket leder ingen vart, därför meddelade vi i somras att vi inte vill fortsätta projektet, säger Jawad Chouaib, som är chef för organisationen Bayti, när Ekots reporter träffar honom i Casablanca.

Migrationsverkets avtal med Bayti slöts 2014. Det var ett konkret försök att hitta en lösning på problemet med minderåriga marockaner som inte har rätt att vistas i Sverige.

Organisationen fick pengar för att försöka spåra pojkarnas familjer, för att de skulle kunna skickas tillbaka. Men det var inget lätt uppdrag.

Jawad Chouaib och hans kollegor pratade med ett 40-tal pojkar i Sverige via internet. De upptäckte snabbt att flera av dem var vuxna, inte barn, några var inte alls marockaner, utan algerier, och de flesta ville inte alls återvända till det liv i fattigdom som de lämnat bakom sig i Marocko.

Enligt Jawad Chouaib är grundproblemet att de här unga marockanerna har ett "livsprojekt", de har på sätt och vis fått en uppgift av sina föräldrar att hitta ett jobb och tjäna pengar för att hjälpa familjen.

De vill absolut inte åka tillbaka.

– När vi pratade med dem ljög många om sina familjer och om var i Marocko de kom ifrån, det blev väldigt kostsamt för oss eftersom vi åkte till fel regioner för att söka efter anhöriga, säger Jawad Chouaib.

Sverige har på olika sätt försökt sätta press på Marocko att samarbeta med Sverige för att de unga marockanerna som vistas här utan tillstånd ska kunna skickas tillbaka.

Bayti var det mest konkreta exemplet på samarbete. Nu ger de upp och inrikesminister Anders Ygeman håller med om deras problembeskrivning.

– Jag tror tyvärr att det är en ganska bra beskrivning, säger Anders Ygeman.

Det är en bra beskrivning att det inte leder någonvart?

– Ja, att det hittills inte lett till något större återvändande. Så det behövs nog andra åtgärder för att vi ska kunna underlätta för människor att återvända till Marocko, säger Anders Ygeman.

Vad är planen framåt nu då?

– Planen är naturligtvis att Marocko ska ta ansvar för sina medborgare i enlighet med folkrätten. Men det är ingen som har sagt att det här är något som kommer att vara löst över dagen, säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista