Apotekets monopol kan bli kvar trots tingsrättens friande.

Oklart om Apoteket får behålla monopol

Stockholms tingsrätt ogillade på tisdagen åtalet mot Krister Hanner som sålde receptfria läkemedel för fyra år sedan. Men varken vårdminister Ylva Johansson eller Apotekets vd Stefan Karlsson tror att domen betyder att Apoteket förlorar sitt monopol.

– Vi visste redan den 31 maj när EG-domen kom att det regelverk som fanns vid den tidpunkten, alltså 2001, då försäljningen av nikotinersättningsmedel ägde rum, inte var förenligt med EG-rätten.

– Så att nu har ju regeringen vidtagit de åtgärder som behövs, så att det skall vara förenligt med EG-rätten. Därmed anser vi att vi kan fortsätta med vår ensamrätt, säger Stefan Karlsson.

Hanner kan inte dömas
Tingsrätten skriver i sin dom att Krister Hanner bröt mot lagen om handel med läkemedel när han 2001 sålde nikotintuggummin och huvudvärkstabletter i sin hälsokostbutik.

Men tingsrätten menar att EG-domstolens dom i slutet av maj slog fast att apoteksmonopolet som det var utformat då, stred mot EG-rätten, varför Krister Hanner inte kan dömas och åtalet ogiltigförklarades.

Regler redan ändrade
Men enligt Stefan Karlsson betyder alltså inte detta att Apotekets monopol för receptfria läkemedel försvinner, eftersom regeringen har ändrat Apotekets regler så att de inte ska stå i strid med EG-rätten.

Och det innebär att handeln bara kommer att få tillgång till en liten del av marknaden för receptfria varor, nämligen nikotinprodukter för rökavvänjning som regeringen tänker tillåta från nästa år.

Snäv tolkning
Men Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, tycker att Apoteksbolagets tolkning som vårdminister Ylva Johansson delar, är för snäv.

Han menar att slutsatsen borde vara att det är tillåtet att sälja nikotinpreparat i affärer och han tror att en prövning skulle visa att det är tillåtet att sälja andra receptfria varor också. Men han har inte gett upp hoppet om att handeln ska kunna få sälja receptfria varor, även om han inte kan svara på när detta kan ske.

– Det är mycket svårt att svara på, men vad jag hoppas är att den utredning som ju är aviserad från socialdepartementets sida att den kommer igång skyndsamt och att vi får vara med i den utredningen så att vi kommer fram till en avreglering som gör att det receptfria sortimentet kommer att kunna hanteras även av dagligvaruhandeln framöver.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista