Protesterande i Charlotte på fredagskvällen. Foto: Chuck Burton/TT.
Protester i Charlotte på fredagskvällen. Foto: Chuck Burton/TT.

Upprördheten i Charlotte växer efter att den skjutnes änka släppt video

"Han har inget vapen! Han kommer inte göra er någonting!"
2:18 min

Upprördheten i Charlotte i North Carolina är fortfarande stor efter polisens dödsskjutning av Keith Lamont Scott. Ännu större blev den efter att Scotts änka släppt sin egen video av händelsen.

Rakeyia Scott ser från sitt fönster att flera poliser plötsligt svärmar runt bilen hennes man Keith sitter i.

Hon springer ut och börjar filma med sin mobil, samtidigt som hon ropar till polisen att inte skjuta, att hennes man inte har något vapen.

I bakgrunden hör man poliser skrika "Drop the gun!" – "Släpp vapnet!" – medan Rakeyia Scott upprepar att maken är obeväpnad.

– Han har inget vapen, han har en TBI, och han kommer inte att göra er någonting, han har precis tagit sin medicin, fortsätter Rakeyia Scott, för att förklarar att Keith Scott har en hjärnskada, en TBI, som står för "traumatic brain injury".

Sedan vädjar Rakeyia Scott till sin man att kliva ut ur bilen innan poliserna krossar bilrutorna.

Sedan hörs flera skott.

– Har ni skjutit honom? Har ni skjutit honom?, ropar Rakeyia Scott, medan hon fortsätter filma.

– Måtte han inte vara död, nästan mässar hon, om och om igen.

Men Keith Lamont Scott är död.

Enligt polisen för att han höll i ett vapen. Enligt familjen höll han i en bok. Inget av påståendena har hittills bevisats.

Rakeyia Scotts mobilfilm har nu setts av miljoner på nätet och på teve, och många i USA är än en gång chockade över det de ser och hör när det gäller den amerikanska polisens agerande.

Samtidigt ökar kraven på att polisen i Charlotte ska offentliggöra de två filmer de har har av händelseförloppet.

Enligt de få som sett alla tre filmerna ger ingen av dem ett fullständigt svar på vad som egentligen hände, varför Keith Lamont Scott sköts till döds.

Skotten i Charlotte, liksom de för en vecka sedan i Tulsa, Oklahoma, då Terence Crutcher sköts till döds trots att han hade armarna i luften, har för femtielfte gången gett nytt bränsle till frågan varför svarta män i USA löper tre gånger större risk än vita att skjutas ihjäl av polis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".