Storpublik fick moderatlöften om fler jobb

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt lockade stor publik till Almedalen i Visby på tisdagskvällen. Den fick lyssna till en exposé av intryck av resor genom Sverige. Det moderata löftet, ett drygt år före valet: minst ett par hundra tusen nya jobb.

Nyfikenheten på Fredrik Reinfeldt drog folk till Almedalen, där en intresserad allmänhet blandades med tidigare partiledare, borgerliga kollegor, politiska motståndare och ett antal Gotlandskändisar.

Alla vill lyssna på kungen, kommenterade syrligt en av de mer namnkunniga socialdemokraterna publiken.

Valde fyra teman
Moderatledaren hade valt fyra teman: sjukvård, skola, fler i arbete och brottsbekämpning. Hans genomgående budskap var att det är inget fel på fotfolket som arbetar och strävar, det är överheten man kan klaga på.

Som i sjukvården:

– Personalen är stolt, men vill göra mer för att få bort köer och vill ha större inflytande över sin vardag i sjukvården. Jag har bara hittat en enda personalkategori i sjukvården som det känns märkligt kring vad de egentligen gör. De har alla titlar som slutar på ”direktör”, säger Fredrik Reinfeldt.

Som i skolan:

– Det finns stat, det finns kommun, det finns olika nivåer som lägger sig i det inre livet i skolan och som faktiskt minskar möjligheterna för skolans lärare och ledare att göra ett bra jobb, så att varje elev blir sedd och kan komma till sin rätt.

Eller på arbetsförmedlingen:

– Jag har träffat massvis med stolta arbetsförmedlare som säger: ”Den bästa arbetsförmedlaren är den som får jobba nära de som har företag på orten. Som kan berätta vilka de behöver och kan hjälpa till att hitta rätt personer. Låt oss jobba med det som var anledningen till att vi tog oss in i det här yrket, nämligen att se till att folk får jobb.”

Undvek utrikesfrågorna
Fredrik Reinfeldt berörde ingen Europafråga i sitt tal. Inte heller någon internationell fråga, till exempel det G8-möte om stöd till Afrika och klimatpolitik som ska hållas de närmaste dagarna.

Att inte ta upp de frågorna var inget medvetet beslut, sa partiledaren efteråt. Tidigare har han dragit slutsatsen att val sällan vinns på utrikespolitik.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista