Edinburgh rustar för G8-demonstrationer

Ledarna för världens mäktigaste industrinationer är på väg mot Skottland, där G8-gruppens toppmöte börjar på onsdagen. Mötet omges av det största säkerhetspådraget någonsin i Storbritannien, i och kring Edinburgh samlas demonstranter och aktivister med olika mål och metoder.

I ett Edinburgh som rustar sig för toppmötet står Bob Geldof på en tvärgata till paradgatan Princes Street och låter sig fotograferas tillsammans med andra medlemmar av kampanjen för att G8-ledarna ska enas om en handlingsplan för Afrika. ”Hej Bob” ropar förbipasserande till honom.

60 000 samlas till musikgala
Geldof har uppmanat en miljon mänskor att komma till Edinburgh idag för att sätta opinionstryck på G8-ledarna, och i det syftet kommer 60 000 mänskor att samlas på en musikgala här ikväll samtidigt som G8-ledarna samlas till sin första middag.

Men det är inte Afrikakampanjen som polisen och Edinburghs invånare och affärsägare oroar sig för, det är anarkister och andra mer militanta aktivister, som också har kommit hit.

På Princes Street har en affär som säljer kiltar och skotska souvenirer byggt in sig bakom spånplattor så väl att själva butiken nästan inte syns, och massor av andra affärer och banker har gjort detsamma som skydd mot de våldsamma demonstrationer de befarar.

Tusentals poliser inkallade
10 000 poliser har kallats in och det eleganta och isolerat belägna golfhotellet Gleneagles, norr om Edinburgh, där G8-ledarna möts och bor, är omgärdat av ett två meter högt stålstaket och vakttorn.

Men anarkistgrupper som inte kommer fram till hotellet kommer att försöka blockera alla vägar till Gleneagles idag istället.

Afrikakampanjens förgrundsfigurer är rasande på de våldsamma aktivisterna, som de anser bara är ute för att sabotera istället för att försöka åstadkomma något. Vår kampanj, sade Bob Geldof igår, handlar om respekt och värdighet, de är idioter.

Agneta Ramberg, Edinburgh
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".