Bolivias kongress förkortar mandatperiod

Ett första steg mot en lösning på den politiska krisen i Bolivia togs på tisdagen då kongressens medlemmar beslutade att förkorta sin mandatperiod med två år. Därmed är det möjligt att hålla allmänna val redan i december i år.

Det tog en vecka av intensiva förhandlingar och en sista nattmangling innan förslaget om att förkorta mandatperioden fick majoritet i kongressen.

Backade från krav
Avgörande för det var att både det socialistiska partiet MAS och de konservativa grupperna i Santa Cruz-provinsen backade från sina ursprungliga krav.

MAS hade krävt att valet till en konstituerande församling, för att skriva om grundlagen, skulle föregå allmänna val av president och parlament.

Santa Cruz, å sin sida, hade krävt att en folkomröstning om ökat regionalt självbestämmande skulle föregå alla andra val och genomföras redan i augusti.

Framgång för presidenten
Den överenskommelse man nu kommit fram till innebar att de två valen – till en konstituerande församling och om regionalt självstyre – kommer att hållas i juli nästa år, ett halvt år efter de allmänna valen.

Att en tidsplan för valen nu har slagits fast är en framgång för den nye presidenten Eduardo Rodriguez och ett första steg mot en politisk lösning.

Men det är ingen garanti för att inte massmobiliseringar återigen kan blossa upp och provocera fram nya politiska kriser.

Drivkraften bakom den månadslanga mobilisering som drev fram den senaste krisen var ju inte några krav på nyval, utan istället kravet på att landets gas- och oljetillgångar ska nationaliseras. Det kravet har ännu inte fått något svar.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista