Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminolog: Straffskärpning kommer inte avskräcka

Sarnecki: Men viktig signal från samhället
1:46 min
Jerzy Sarnecki är professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet.
Polisens problem är i dag inte att man har för lite resurser utan att man hushåller alldeles för dåligt", säger Jerzy Sarnecki. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

En straffskärpning för de grövsta sexualbrotten som sexualbrottskommittén kommer att föreslå är en viktig signal, men kommer inte att ha någon avskräckande effekt. Det säger Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Men Madeleine Leijonhufvud som är professor emerita i straffrätt universitet, säger att det är viktigt med en straffskärpning.

– De här brotten kan ju vara väldigt olika svåra. En del kan vara så svåra att det väl motiverar ett mycket långvarigt fängelsestraff, precis som man har infört i synnerligen grovt brott i en hel del andra brott. Så det är viktigt och rimligt att man har möjlighet att gradera och att straffet är anpassat efter svårighetsgraden, säger Madeleine Leijonhufvud.

Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet säger att det är en viktig signal från samhället att skärpa straffet för de grövsta sexualbrotten, genom att ett nytt brott – synnerligen grovt sexuellt övergrepp – införs, med fängelse mellan sex och tio år. Men han tror inte det kommer få någon avskräckande effekt.

– Att hoppas att det i någon större utsträckning skulle förebygga eller avskräcka från brott, det tror jag är att hoppas för mycket. Det kan vara viktigt för samhället ibland att markera att vissa handlingar är absolut oacceptabla. Men att hoppas att tro att det leder till att det folk inte begår den här typen av handlingar för att de blir avskräckta, ja det är svårt att tänka sig, säger Jerzy Sarnecki.

Sexualbrottskommittén kommer som sagt också att lägga fram förslag på en lagstiftning som baseras på samtycke och att våldtäktsbegreppet ersätts med sexuellt övergrepp, något som Madeleine Leijonhufvud välkomnar.

– Både allmänheten och människor som blir utsatta för ett sexuellt övergrepp har ofta svårt att se det som det här ordet våldtäkt. Det är också ett väldigt gammaldags ord som inte människor förstår. Det här är ett ord som inte passar in i svenska språket idag. Det är bättre att ge det en beteckning som människor känner igen, säger Madeleine Leijonhufvud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".