Socialisterna PSOEs ledare Pedro Sanchez kysser äldre dam i samband med valkampanjandet.
1 av 2
Socialisterna PSOEs ledare Pedro Sanchez kysser äldre dam i samband med valkampanjandet. Foto: Miguel Riopa / AFP / TT
Regerande partiet Populars kandidat Alberto Nunez Feijoo lägger sin röst på valdagen.
2 av 2
Regerande partiet Populars kandidat Alberto Nunez Feijoo lägger sin röst på valdagen. Foto: Miguel Riopa / AFP / TT

Spanien går till regionval i Baskien och Galicien

Har inte lyckats bilda regering på tio månader
1:15 min

Dagens regionvalresultatet väntas ge en indikation på hur stödet ser ut för partierna även i rikspolitiken efter det politiska tomrum som uppstått.

Spanien har inte lyckats bilda regering trots två val på tio månader.

Det är socialisterna PSOEs partiledare Pedro Sanchez som nu har uppdraget att bilda regering, och han närmar sig ännu en gång småpartierna och gör allt för att utesluta största partiet PP, Pardido Popular.

PSOE ser det som ett svek mot väljarna att ingå en koalition med PP, på grund av partiets inblandning i flera korruptionsskandaler.

Men motståndet har bidragit till det vakuum som nu uppstått, där Spanien efter två val på tio månader ännu inte har en fungerande regering.

Regionvalen i Baskien och Galicien i dag kommer att visa hur det senaste årets turbulens påverkat förtroendet för de största partierna i rikspolitiken, om PSOE lyckas upprätthålla förtroende i regionerna.

Premiärminister Rajoy som i valet kampanjat för PP i hemmaregionen Galicien, följer valresultatet där med extra stor uppmärksamhet. Om hans parti går framåt, så ökar det Pardido Populars möjligheter att få bilda regering härnäst.

Om ingen lösning kommer fram i rikspolitiken, så väntar ännu ett nyval i Spanien i december.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".