Mohammad Fazlhashemi. Foto: Johan Ljungström/SR
Mohammad Fazlhashemi. Foto: Johan Ljungström/SR

Professorn: "Bidrar till större självcensur"

Professor: Vågar inte dela den här typen av teckningar på sociala medier
1:41 min

Mordet på Nahed Hattar har väckt stora reaktioner världen över. 

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, tror att åtalet mot Hattar har andra orsaker än att han skulle ha skymfat islam.

Han stod åtalad för att ha skymfat islam efter att ha delat en bild på Facebook föreställande en skäggig man som ligger i en säng med kvinnor i himlen. Mannen rökte, och bad gud om mer vin och nötter.

Utanför domstolen blev han mördad av en okänd gärningsman.

Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi på Uppsala Universitet. Han tror att åtalet mot Nahed Hattar har andra orsaker än att han skulle ha skymfat islam.

– Dels att han var kristen och dels att statsmakterna i Mellanöstern och Nordafrika är väl medvetna om att det finns underliggande sympatier för de här våldsbejakande islamistiska grupperingarna. De vill framställa sig som att de beivrar den här typen av kränkningar mot muslimer. Staterna vill förhindra att allt fler ansluter sig till de här våldsbejakande grupperna, säger Mohammad Fazlhashemi.

Har du någon tanke om vad det här mordet kan innebära för yttrandefriheten i Mellanöstern och rädslan att publicera fel bilder?

– Yttrandefriheten har suttit väldigt trångt i Mellanöstern och Nordafrika under ganska lång tid. Det finns vissa undantag. Det här bidrar till större självcensur, att folk inte vågar dela den här typen av teckningar på sociala medier och på så sätt har de här våldsbejakande extremistiska grupperna vunnit, säger Mohammad Fazlhashemi.

Tycker du att man kränker muslimer om man publicerar den här bilden?

– Nej jag tror att den framför allt riktar sig mot de här grupperna. De allra flesta muslimer kan hålla två tankar i huvudet och inse att det här faktiskt är riktat mot barbariska våldsbejakande extremistiska grupper och inte mot muslimer, säger Mohammad Fazlhashemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".