Tallrik med stekt fisk på en restaurang.
MSC backar från regelkrångel och avgifter. Foto: Peter Lydén/Scanpix

Miljöorganisationen MSC ändrar sig efter kritik mot krånglig miljöcertifiering

Krögare: Fick en propå om att vi behövde betala
1:43 min

Efter kritik från krögare har miljöorganisationen MSC gjort det enklare och billigare att miljöcertifiera den fisk som serveras på restauranger.

I dag är det väldigt få restauranger som är certifierade.

– När det gäller det administrativa har vi förenklat betydligt, just för att restauranger ska kunna certifiera sig, och också tagit bort avgifterna till vår organisation, säger Minna Epps, programdirektör på MSC.

Nyligen kom en rapport från Världsnaturfonden som visade att det är svårt att välja miljömärkt fisk när man går på restaurang. Krögaren Per Häggqvist visade tidigare på menyn att fisken var miljömärkt, men det fick han inte för miljöorganisationen MSC. 

– Vi talade om att fisken var MSC-märkt och vår leverantör säljer bara sådan fisk, så vi tyckte det naturligt att berätta. Men då fick vi en propå från MSC om att vi var tvungna att betala en certifieringsavgift till dem för att få använda deras namn och logga.

Per Häggqvist menar att det är viktigt att fisken han serverar är miljömärkt. Samtidigt är restaurangbranschen pressad, och tillsammans med andra kontrollavgifter blev det för dyrt och krångligt att bli certifierad, resonerar han.

Men nu har alltså MSC, som är en internationell icke-vinstdrivande organisation som jobbar för ett hållbart fiske, förenklat det hela. Och det kanske krävs om fler restauranger ska bli certifierade, för i dag är det väldigt få som harmiljöcertifiering.

– Konsumenter har varit väldigt bra på att fråga när de handlar i butik, men inte på restaurang, så efterfrågan på att bli miljöcertifierad har inte varit så stor, säger Minna Epps på MSC.

Relaterat

Mer om Jordbruk & fiske

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".