Myggnät bättre än skuldavskrivningar

I dag möts G8-länderna för att bland annat diskutera fattigdomen i Afrika. Marian Radetzki, professor i nationalekonomi säger att de rika länderna bör satsa på myggnät och andra konkreta åtgärder för att få fart på ekonomin i Afrikas fattiga länder.

- Ja inte är det att skriva av de existerande skulderna som behövs, säger Marian Radetzki.
- Det bästa de kunde göra om de ville spendera pengar är istället aktiviteter som är oberoende av regeringarna i de här afrikanska länderna. Regeringarna utgör det största hindret mot ekonomisk utveckling i Afrika.

Enligt Radetzki och många andra ekonomer måste västvärlden minska på de stora summor pengar som de pumpar in i sina jordbruk. Skuldavskrivningar anses mindre verkningsfulla eftersom det inte alltid kommer folket till godo eller därför att många av skulderna ändå inte betalas.
Klyftan ökar
Visserligen har del afrikanska länder har utvecklats starkt den senaste tiden. Men överlag är bilden för södra och mellersta Afrika dyster. I denna grupp av länder har tillväxten varit runt 3 procent de senaste fem åren. Många länder har vuxit långsammare än världen i övrigt och klyftorna har därmed vidgats ytterligare. Men att det går att ta sig ur fattigdomsfällan har många asiatiska länder visat.

- För 50 år sedan hade Zambia samma BNP per capita som Korea. Idag är Koreas BNP per capita 32 gånger så hög som Zambias, säger Marian Radetzki.

Mattias Croneborg
mattias.croneborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista