"Hiv-åtgärder bättre än skuldavskrivningar för Afrika"

En viktig fråga på G8-mötet är Afrika, och hur man ska få fart på ekonomin i de fattiga länderna där. Vissa ekonomer menar att det är bäst att satsa på konkreta åtgärder, i stället för skuldavskrivningar. 

Marian Radetzki, som är professor i nationalekonomi, tycker att det bör satsas på konkreta åtgärder, som till exempel myggnät, och han är säker på vad Afrika inte behöver.

– Ja, inte är det att avskriva de existerande skulderna. Det bästa de kunde göra om de vill spendera pengar, det är aktiviteter, som är ganska oberoende av regeringarna i de här afrikanska länderna. Regeringerna utgör det största hindret för ekonomisk utveckling i Afrika.

Stoppa sjukdomar

– Det skulle kunna vara sådana aktiviteter som nutritionstillskott, för att få folk friskare, hiv-åtgärder, myggnät för att hindra malariaspridning. Men dessutom skulle de rikare länderna kunna vidta åtgärder på sin egen sida, att minska protektionismen, så att jordbruket fick större möjligheter i de afrikanska länderna, säger Marian Radetzki.

Skuldavskrivning mindre verkningsfullt
Enligt Radetzki och många andra ekonomer är det alltså de enorma belopp som västvärlden pumpar in i sina jordbruk som måste minska.

Skuldavskrivningar anses mindre verkningsfulla eftersom det inte alltid kommer folket till godo eller därför att många av skulderna ändå inte betalas.

Visserligen har del afrikanska länder utvecklats starkt den senaste tiden, men överlag är bilden för södra och mellersta afrika dyster.

Mattias Croneborg
mattias.croneborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista