Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Miljarder kan sparas om kommunerna sköter skolan och äldreomsorgen mer effektivt.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Kommuner kan spara 23 miljarder

"Ta tillvara ny teknik"
1:54 min

Många miljarder kan sparas om landets kommuner sköter skolan och äldreomsorgen mer effektivt. Personalen är den största kostnaden.

Personalkostnader är den klart största utgiften och Annika Wallenskog som är chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting säger att kommunerna inte får vara rädda för att använda ny teknik.

– Det handlar om att ta tillvara ny teknik och inte fastna i det gamla sättet att jobba.

Vad kan det vara?

– Inom äldreomsorgen till exempel att man tillsammans med de äldre jobbar med larm och trampmattor som registrerar om man inte har kommit tillbaka från toaletten på natten.

Som Ekot rapporterat har en ny ESO-rapport, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, kommit fram till att kostnaden skulle kunna bli 23 miljarder kronor lägre varje år om alla kommuner skötte sina verksamheter lika effektivt som de bästa kommunerna. 

Av de 290 kommunerna är det 23 som är fullt effektiva när det gäller grundskolan, åtta för gymnasiet, och 19 för äldreomsorgen. 

I rapporten tas Ale kommun utanför Göteborg som exempel på en kommun som kan bli effektivare när det gäller grundskolan. Varje elev är 13 000 kronor dyrare än andra jämförbara kommuner som Falköping och Perstorp. Enligt kommunalrådet Paula Örn (S) är det en medveten satsning. 

– Vi har tillfört skolan resurser just för att komma tillrätta med att vi har så låga resultat. 

Paula Örn säger att effektiviseringsfrågan är svår men viktig, och att det kan vara möjligt att göra saker mer effektivt när det gäller personal. 

– Ja, i vissa fall är det ju säkert det. Att bara säga det blir som att man är ett otäckt kommunalråd som tycker att personalen är lat och inte jobbar. Så man måste göra en djupare analys än vad en sådan här rapport gör av hur situationen ser ut här, säger hon.

Regeringens viktigaste förslag i statsbudgeten, tio miljarder kronor till kommuner och landsting nästa år, är mindre än hälften av de 23 miljarder i effektiviseringspotential som ESO-rapporten hittat. 

SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog pekar på att behovet är ännu större med färre i arbetsför ålder och fler äldre.

– Det är ju i storleksordningen 50 miljarder vilket innebär att man måste jobba bättre med effektiviseringar för att klara verksamheten framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".