Fler cancersjuka överlever om kirurgen är van

2:12 min

Tumörkirurger som gjort många operationer av svår cancer får fler patienter att överleva. Det visar allt fler studier och i många länder har den avancerade cancerkirurgin därför centraliserats. Men i Sverige har det gått långsamt. Ett undantag finns i Västra Götalandsregionen.

Sedan 2011 görs operationerna centralt på kvinnokliniken med ett fåtal kirurger och det har gett goda resultat, visar en vetenskaplig studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Överlevnaden förbättrades för kvinnor med avancerad äggstockscancer oavsett vilken behandling, från 40 till 61 procent på treårs-överlevnad, berättar Pernilla Dahm-Kähler, överläkare på Sahlgrenska.

Kirurgi anses vara den behandling som räddar flest patienter från att dö i cancer. Men trots att en rad vetenskapliga studier visat att det blir bättre operationsresultat och cancerpatienterna överlever längre om kirurgen har större vana, så görs många operationer i Sverige fortfarande av kirurger med mindre erfarenhet av komplicerad cancerkirurgi.

– Det är svår kirurgi och där krävs det att man har ett visst antal patienter per år, för att ha kännedom om kirurgin, att kunna hantera den postoperativa vården och där det finns ett helt team för patienterna, säger  Pernilla Dahm-Kähler.

I bland annat Storbritannien, Nederländerna och Danmark har den avancerade cancerkirurgin redan centraliserats. Men arbetet med att koncentrera svårare eller ovanliga ingrepp till färre kliniker har bara börjat i Sverige. Det kallas för nivåstrukturering och rekommendationen är att sex ingrepp ska ske på färre sjukhus från den 1 januari nästa år.

Men det är en alldeles för trög process enligt Barbro Sjölander som är ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer.

– Den omständigheten att vi har 21 landsting gör att det är komplexa förhandlingar. Om ett sjukhus tappar en specialitet så måste det få något annat om man inte ska lägga ner det sjukhuset. Så det handlar om att ge och ta i förhandlingar mellan och inom landstingen och det är en komplex process. Men det går jättelångsamt tycker vi, säger Barbro Sjölander.

Pernilla Dahm-Kähler framhåller att om man låter de mest erfarna kirurgerna operera de svåraste fallen så får patienterna bättre möjligheter att hantera sin situation

– Allt ska inte centraliseras, men vissa saker där man vet att det kräver erfarenhet och patientvolymer är det en fördel för patienterna att komma till en enhet där man har god erfarenhet och kännedom om själva cancerdiagnosen, säger hon.


Artikeln är publicerad i tidskriften Gynecological Oncology:

P. Dahm-Kähler, et al., Centralized primary care of advanced ovarian cancer improves complete cytoreduction and survival - A population-based cohort study, Gynecol Oncol (2016), http://dx.doi.org/10.1016/j.ygyno.2016.05.025Centralized

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista