Finlands statsminister Juha Sipilä
Finlands statsminister Juha Sipilä. Foto: TT

Finland utreder förbud mot nazistorganisation

Nuvarande lagstiftningen ska ses över
1:43 min

I Finland undersöker man nu möjligheten att förbjuda den nazistiska organisationen Finska motståndsrörelsen. Detta efter dödsmisshandeln häromveckan i samband med organisationens manifestation i Helsingfors. 

Den finländska regeringen höll under måndagskvällen presskonferens om hur våldsbenägna organisationer ska bekämpas.

– Det är framför allt finska motståndsrörelsen vi just nu tittar på, sade den finska polisstyrelsens chef Seppo Kolehmainen.

Finlands statsminister Juha Sipilä lovade redan i samband med helgens stora manifestationer mot våld och rasism i Helsingfors och andra finska städer, att hans regering kommer att vidta åtgärder för att bättre kunna bekämpa organiserat politiskt våld i landet.

I slutet av förra veckan dog den 28-åriga Helsingforsbon Jimi Karttunen av hjärnskador han fick efter att ha sparkats ned under en manifestation av Finska motståndsrörelsen, den finländska grenen av den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

En av organisationens ledare sitter häktad misstänkt för att ha utdelat sparken efter att Jimi Karttunen gått förbi nazisternas flygbladsutdelning i Helsingfors centrum och uttryckt sitt ogillande av deras budskap.

Regeringen mötte under måndagen de växande kraven på agerande med att säga att nuvarande lagstiftning ska ses över, och att polis och åklagare ska börja använda den möjlighet som redan finns i lagen att förbjuda organisationer som bevisligen har ett våldsbudskap centralt i sin verksamhet.

Dessutom ska man ge mer resurser till nätpolisen som utreder hat och hot på nätet och se över hur hatbrott i Finland utreds och hur eventuella hatmotiv registreras i brottsutredningar, sade inrikesminister Paula Risikko under presskonferensen.

– De här motiven har ofta bokförts för dåligt, säger hon.

Nazistorganisationer har även tidigare förbjudits i Finlands historia och de lagar som möjliggör det härrör från efterkrigstiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".