Marta Ines Perez dotter försvann spårlöst för sex år sedan. Hon hoppas att fredsavtalet gör det möjligt att få reda på sanningen om dottern Ingrid.
1 av 6
Marta Ines Perez dotter försvann spårlöst för sex år sedan. Hon hoppas att fredsavtalet gör det möjligt att få reda på sanningen om dottern Ingrid. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Offren för konflikten kom från hela landet för att delta i ceremonin - men de hamnade på läktare långt ifrån scenen.
2 av 6
Offren för konflikten kom från hela landet för att delta i ceremonin - men de hamnade på läktare långt ifrån scenen. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Den vitklädda publiken jublade när Farc-gerillans ledare Timochenko bad offren för konflikten om förlåtelse.
3 av 6
Den vitklädda publiken jublade när Farc-gerillans ledare Timochenko bad offren för konflikten om förlåtelse. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
SR:s Latinamerikakorrespondent Lotten Collin på plats i kuststaden Cartagena.
4 av 6
SR:s Latinamerikakorrespondent Lotten Collin på plats i kuststaden Cartagena. Foto: Sveriges Radio
Två vitklädda män skakar hand
5 av 6
Colombias president Juan Manuel Santos och Farc-gerillans ledare Timoleon Jimenez. Foto: Luis Acosta/TT.
En folkmassa med vitklädda människor
6 av 6
Foto: Luis Acosta/TT.

Fredsavtalet i Colombia underskrivet

Innebär ett slut på Latinamerikas längsta krig
2:01 min

I Colombia skrev regeringen och Farc-gerillan för några timmar sen under ett fredsavtal under en högtidlig ceremoni i kuststaden Cartagena.

– Colombianer! Den hemska natten har tagit slut. Våldet som kastat sin skugga över oss i 50 år kommer upphöra. Nu väntar en ny dag med nya löften, sa president Juan Manuel Santos i sitt tal igår, precis efter att han och Farc-gerillans ledare Rodrigo Londoño, alias Timochenko, skrivit under fredsavtalet.

Den vitklädda publiken fick näsdukar med fredsduvor som de ställde sig upp och viftade med. Särskilt starkt blev jublet när Timochenko sa att han och resten av Farc-gerillan ber alla krigets offer om förlåtelse.

– Från och med nu kommer ordet vara vårt enda vapen, sa Timochenko, som höll ett långt och ideologiskt tal som bara avbröts när tre stridsflygplan plötsligt vrålade in ovanför det vita publikhavet - till Farc-ledarens uppenbara förvåning.

– Det var en fredshälsning från militären, sa president Juan Manuel Santos med ett snett leende. Båda blev gång på gång avbrutna av publiken som ropade "Sí se pudo - Ja, det gick!"

Men det är inte helt säkert att "det gick". Trots den påkostade ceremonin med barnkörer och influgna dignitärer så måste fredsavtalet fortfarande godkännas i en folkomröstning på söndag.

Men enligt opinionsmätningar tyder det mesta på att den hemska natten faktiskt kommer övergå i en ny dag. En överväldigande majoritet av colombianerna säger att de tänker rösta ja.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".