Vägbulor gör trafiken säkrare.

Antalet dödsolyckor i trafiken minskar

Antalet omkomna i trafiken fortsätter minska. Det visar Vägverkets statistik för de första sex månaderna i år. Därmed håller den positiva trenden från de senaste åren i sig konstaterar Thomas Lekander, trafik-säkerhetsanalytiker på Vägverket.

– De senaste två tre åren har det skett en avsevärd förbättring, och än så länge ser det relativt positivt ut, säger Thomas Lekander.

Det dog 194 personer i trafiken i Sverige under årets första sex månader, visar vägverkets preliminära statistik.

Det är tio procent färre än samma period förra året och nästan 25 procent färre än snittet de senaste fem åren.

Positiv trend håller i sig
Därmed tycks den positiva trenden de senaste åren hålla i sig och dödstalen är nu nere på nivåer som Sverige inte haft sedan 1940-talet.

Trots att antalet motorcyklar i trafik ökat kraftigt så minskar trafikdöden även där. Antalet omkomna motorcyklister halverades till 16 personer, och samma trend gäller mopedolyckorna.

Enligt Thomas Lekander på vägverket så är det de automatiska hastighetskamerorna, de så kallade plåtpoliserna och dom mötesfria vägarna med vajerräcken som gjort traifken säkrare.

Främst är det på det kommunala vägnätet, alltså i tätorterna, där trafikolyckorna går ned mest.

– Man bygger gupp och man har gjort en hel del cirkulationsplatser, byggt cykelbanor och infört allt fler 30-områden där framförallt oskyddade trafikanter finns. Så vi har sett en stor nedgång i antalet omkomna just i det kommunala vägnätet i år, säger Thomas Lekander.

Oro över rattfylleri
Förhoppningen är nu att trenden ska fortsätta hålla i sig över semestertrafiken och resten av året, men det finns en utveckling som oroar trafiksäjerhetsexperterna.

– Vi ser tendenser till en ökning av rattfylleriet, i och med att alkoholkonsumtionen ökat rätt kraftigt de senaste åren. Polisen behöver göra betydligt fler insatser på att utöka kontrollen av trafiknykterheten på våra vägar, säger Thomas Lekander på vägverket i Borlänge.

Peter Jernberg, Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista